fbpx
Політика

Порошенко вручив дипломи лауреатам Шевченківської премії

У Києві відбулася церемонія нагородження лауреатів Шевченківської премії. Дипломи переможцям вручив президент України Петро Порошенко. Під час виступу глава держави акцентував увагу на важливості культурного розвитку в аспекті реформування країни.

«Переконаний, що культура є цінністю, тією основою, на якій можлива і справді стане консолідація суспільства. Нам необхідно ефективно використовувати потенціал культури і для реалізації реформ, і для протистояння російському агресору, так само як і для реінтеграції окупованих зараз територій в український гуманітарний простір», – сказав Петро Порошенко.

Президент сподівається, що Шевченківська премія стане однією з платформ культурного реформування і відродження нації. Очолити шевченківський комітет він запропонував Юрію Щербаку і той погодився. Діючим членам комітету на чолі з Борисом Олійником глава держави подякував за гідну роботу і вибір лауреатів Шевченківської премії 2016 року. Ними, до речі, стали п’ятеро українців.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Серед лауреатів – людина-легенда, яка віддала кращі роки свого життя в ім’я здобуття державної незалежності. Це Герой України Левко Лук’яненко.

«Любий наш Левку Григоровичу, 55 років тому Кремль засудив Вас до страти за те, що, як говорили ваші кати, ви виношували ідею відриву УРСР від СРСР. І ось за це ми вам вдячні», – сказав Петро Порошенко, звертаючись до лауреата.

Ще одним переможцем цього року став кінорежисер Олег Сенцов. Президент висловив жаль, що особисто не може вручити диплом цій видатній людині. Але день, коли  Олег Сенцов повернеться з російського полону, обов’язково настане.

Удостоєний високої нагороди і народний художник України Михайло Гуйда, який в художньому циклі «В єдиному просторі» відбив героїчну історію українського народу, створив галерею портретів видатних українців, звеличив красу рідної природи.

Вручив диплом Петро Порошенко і оперній виконавиці Анжеліні Швачці. «Де б ви, шановна Анжеліно Іванівно, не були, у Відні або в Берліні, в Празі або Варшаві, і в кого б ви не перевтілювалися, чи в Терпилиху з «Наталки-Полтавки», чи в Кармен, чи в Мадам Батерфляй, ваша душа, ваша сутність залишаються повністю українськими. Спасибі вам за це!», – підкреслив президент.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Ще одним лауреатом Шевченківської премії став балетмейстер Раду Поклітару, який створив в Україні фантастичний новаторський «Київ модерн-балет».

«Ще під час дипломної практики вас, Раду Віталійовичу, «поцілувала фея», і з тих пір ця фея дійсно піклується про вас, приносить великий успіх і гучну добру славу. Ви народилися в Молдові, вчилися в Білорусі, і я впевнений, що разом з Україною ці дві країни так само радіють вашій заслуженій нагороді», – зазначив Петро Порошенко.

Читайте також: