fbpx
Політика

Політологи обговорили відставку уряду, що не відбулася

Андрій Золотарьов (керівник центру «Третій сектор»), Андрій Єрмолаєв (директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна»), Олександра Решмеділова (провідний аналітик міжнародного інформаційно-аналітичного Центру «Росія-Україна») і Юрій Войтенко (політолог) обговорили відставку уряду, що не відбулася.

Андрій Золотарьов впевнений, що президент Петро Порошенко, своєю заявою, давав прем’єру Арсенію Яценюку можливість зберегти своє обличчя і піти з гордо піднятою головою. Але прем’єр сам себе переграв і вирішив йти на підвищення власних ставок.

Аналітик констатує, що якщо ще вчора А. Яценюк міг піти красиво, то тепер його можуть або вивести, або винести. Він упевнений, що трапиться це до вересня поточного року, а політична кар’єра чинного прем’єра вже закінчена.

Спікер також зазначив, що Яценюку вдалося консолідувати свою партію «Народний фронт», ось в президентській партії БПП навпаки помітна криза, яка може привести до розколу і формування окремих політичних груп або партій.

На думку політолога, «Батьківщина», яка сьогодні вийшла з коаліції, починає свою велику гру і Юлія Тимошенко тепер буде претендувати мінімум на пост прем’єр-міністра.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

«Криза (в парламенті – прим. ред.) буде тільки набирати обертів», – резюмує Андрій Золотарьов, додаючи, що Україну чекають позачергові парламентські вибори.

Читайте: ВР рухається в бік перевиборів, – Ірина Геращенко

Олександра Решмеділова зазначила, що після того, як Арсенію Яценюку, в результаті голосування парламенту, вдалося залишитися в кріслі прем’єра, зависло і питання про відставку генпрокурора Віктора Шокіна.

Політолог також додає, що президент особисто не став ініціатором вотуму недовіри до уряду, а протягнув цю ідею через своїх депутатів у Верховній Раді. Олександра Решмеділова вважає, що Петро Порошенко усіма шляхами намагався убезпечити себе і його представники намагалися зберегти умови багатоваріантності. У цій ситуації показовим є голосування спікера ВР Володимира Гройсмана, який утримався при розгляді питання про відставку уряду.

А ось Юрій Войтенко акцентував свою увагу на тому, що паралельно, в день звіту уряду, в парламенті протягали ряд важливих законопроектів, в умовах звичайного дня, голосування за ці законопроекти стало б резонансним, але за рахунок очікування відставки Яценюка відійшло на другий план.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

Пан Войтенко упевнений, що зараз ситуація виграшна для «Самопомочі», адже «Батьківщина» першою вийшла з коаліції і тепер саме «Самопоміч» може прийняти остаточне рішення про її існування.

Андрій Єрмолаєв упевнений, що мова взаємної дискредитації збережеться до самих парламентських виборів. Аналітик вважає, що зараз парламенту необхідно провести засідання всіх фракцій і партій, а також призначити дату дострокових виборів до ВР. До того ж, дуже важливим моментом, за словами пана Єрмолаєва, є активізація парламенту в процесі поточних мінських переговорів і підготовки до паризьких переговорів. Він також зазначає, що варто сформувати технічний склад уряду на найближчі півроку і почати роботу над зміною виборчого законодавства.

Експерт не виключає  і той факт, що в передвиборних кампаніях політичних сил будуть звучати заяви про необхідність проведення позачергових президентських виборів.

Читайте також: