fbpx
Політика

Верховна Рада заборонила брати участь в приватизації компаніям держави-агресора

Депутати Верховної Ради в ході голосування в другому читанні забезпечили підтримку депутатського закону, що передбачає внесення змін до процедури приватизації, зокрема, скасування обов’язкового продажу 5-10% акцій стратегічних державних підприємств на фондових біржах при проведенні їхньої приватизації. Як передає кореспондент УНІАН, в ході голосування законопроект про внесення змін до приватизаційного процесу підтримали 252 депутати при 226 необхідних.

Також цей закон передбачає залучення радників для продажу стратегічних підприємств і забороняє брати участь у продажу держкомпаній резидентам країни-агресора, компаніям з офшорних зон.

В ході обговорення правок до документу народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Олександра Кужель заявила, що фінансування роботи радників має бути з чітко прописаних джерел: з бюджету і від фінансових донорів, так як інші джерела можуть бути пов’язані з потенційними покупцями.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

«Тільки державний бюджет і лише донорські організації. Не дай Бог вам прописати щось інше в законопроекті – тоді ми не будемо голосувати всією фракцією», – сказала вона.

«Основні джерела – це бюджетні і донорські кошти», – повідомив присутній в залі голова Фонду державного майна України Ігор Білоус.

Голова парламентського комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук сказав, що ця правка з голосу буде врахована при техніко-юридичних правках документа.

Народний депутат Юрій Левченко пропонував продавати не 5-10% акцій стратегічних підприємств, а 25%. Крім того, він пропонував продавати акції компаній на міжнародних фондових майданчиках. В ході голосування за ці правки вони не знайшли підтримки у депутатів.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

Як повідомлялося раніше, 28 січня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про внесення змін до приватизаційного процесу.

В інтерв’ю Білоус повідомив, що від прийняття цього документа залежить початок приватизації. За його словами, старт приватизації повинен початися якнайшвидше, тому що є люди, які мають інтереси на держпідприємствах.

Велику приватизацію Білоус має намір почати з Одеського припортового заводу в червні цього року, після цього на продаж планується виставити держпакети акцій низки обленерго і «Центренерго».

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус також неодноразово закликав парламентаріїв підтримати даний законопроект. За його словами, він, в свою чергу, буде сприяти прозорій приватизації.

Читайте також: