fbpx
Економіка

Українська економіка продовжує страждати через падіння цін на сировинних ринках, – економісти

Економісти розповіли про те, чому затягується отримання чергового траншу від МВФ і що відбувається з українською економікою.

Олег Устенко (виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера) констатує, що сьогодні немає альтернативи співробітництву з МВФ, а Україна потребує 10 млрд доларів, які не в змозі покрити самостійно. Пан Устенко пояснює, що в зв’язку з заявою про відставку міністра економіки Айвараса Абромавичуса і політичною кризою, у кредиторів з’явилися великі сумніви щодо того, чи зможе Україна проводити структурні реформи. До того ж, додає спікер, ризик зупинки співпраці з МВФ пов’язаний з ймовірністю відставки уряду або його переформатування. Чергова «турбулентність» в українській політиці загальмує реформи.

На думку Олега Устенка, Україні не варто чекати чергового траншу від МВФ в найближчі один-два місяці.

Економіст додає, що без МВФ кошти в країну перестануть надходити і з інших фінансових каналів, в тому числі від окремих країн. Підкреслює спікер і те, що доки в Україну не зайде новий транш від МВФ, буде дуже сильний тиск на національну валюту.

Ерік Найман (фінансовий експерт, керуючий партнер компанії Capital Times) звернув увагу на те, що українська економіка також продовжує страждати через падіння цін на сировинних ринках світу. За його словами, в кращому випадку Україна, як і всі сировинні країни, в 2016-2017 роках буде переживати економічну депресію, якщо сировинні ринки досягнуть свого дна, а вартість нафти перестане падати і вирівняє всі інші ціни.

За словами пана Наймана, поки менш імовірний найгірший варіант – якщо стане падати китайська економіка і почне девальвувати більш, ніж на 5% юань. Тоді світ потрапить в чергову хвилю економічної кризи, який буде більш складним, ніж криза 2008 року. Ерік Найман наполягає на тому, що якщо Україна не буде проводити реформи, то падіння під час кризи буде відчуватися для нашої країни набагато жорсткіше.

Економіст впевнений, що МВФ буде чекати переформатування уряду або дострокових парламентських виборів, адже їм важливо розуміти, хто в країні є стороною переговорів.

Аналітики зійшлися на думці, що зараз в країні колосальний тіньовий сектор. Але якщо будуть реалізовані структурні реформи, то може статися масова детінізація і Україна зможе показати значне економічне зростання.

Читайте також: