fbpx
Політика

Я б пішов з Донбасу на місці Путіна, – Андрій Зубов

 Утримання захопленого Донбасу загрожує соціальним вибухом в Росії.Таку думку в інтерв’ю УНІАН висловив доктор історичних наук, професор Андрій Зубов.

«А як це – «заморозити»? Санкції зберігаються, грошей немає. Де взяти гроші на годування Донбасу? … Росії терміново потрібні фінансові запозичення. Ціни на нафту впали, діватися нікуди. Влада Росії розуміє, що потрібно миритися з багатими благополучними країнами Заходу. Інакше за Донбас доведеться платити соціальним вибухом», – сказав російський історик.

 «У Радянському Союзі людям колись подобалося, що маса країн – Ангола, Мозамбік, Куба та інші – були під нашим протекторатом. Але потім стало питання: навіщо все це треба, якщо ми самі живемо як собаки? Почалося дике невдоволення тим, що Політбюро годує півсвіту, а про власне населення забуває. Те ж саме відбудеться в Росії. Навіщо нам Донбас і Крим, навіщо нам годувати цих людей, якщо ми самі живемо все гірше і гірше?», – задався питанням Зубов.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 За його словами, «тому Кремль намагається перекласти Донбас на економіку України, щоб убити відразу двох зайців. З одного боку, не треба самим платити, з іншого – українська економіка лопне. Природно, Україна хоче повернути Донбас, але тільки при повному контролі над територією і закриття кордону на замок».

 «Зараз динаміка не на користь кремлівського плану, скоріше навпаки. Так що Україні не треба сумувати. Але у вас інша проблема, внутрішня. Якщо ці внутрішні проблеми не вирішити, то буде два одноногих – Україна і РФ, які, до того ж, б’ються один з одним милицями», – сказав він.

 На думку Зубова, влада РФ зможе піти з Донбасу і не втратити обличчя без загрози отримати звинувачення від радикалів за «зраду росіян».

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 «Стрєлкова (один з ватажків російських терористів) можна слухати з жиру, з голоду його ніхто слухати не буде. Коли людям дохідливо пояснять, що їхнє економічне становище безпосередньо залежить від того, як буде вирішена українська проблема, вони будуть набагато поступливішими», – сказав він.

 «Я б пішов з Донбасу і на місці Путіна звернувся до того, що на російське населення України потрібно поширити принципи національних меншин Євросоюзу. Прикладом може бути рішення питання шведської та лапландської нацменшин в Фінляндії. Це дало б дуже багато можливостей для тих росіян, які є громадянами України, але не вважають себе українцями за національністю. А також дало б Путіну можливість зберегти своє обличчя, мовляв, подбали про наших співвітчизників в Україні, домоглися для них безлічі прав», – додав Зубов.

Читайте також: