fbpx
Політика

Чинна влада в столиці не є ефективним управлінцем, – експерти про ймовірність скасування виборів у райради Києва (ВІДЕО)

Андрій Золотарьов (керівник Центру «Третій сектор»), Олександра Решмеділова (провідний аналітик міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна») і Володимир Бондаренко (депутат Київради) під час прес-конференції розповіли, кому може бути вигідна відміна виборів у райради Києва.

 На думку Андрія Золотарьова, очевидно, що вибори в райради могли б посилити позиції непровладних партій Київради, чого боїться чинна київська влада. А саме питання про районні ради та їхні функції вийшли у політичну площину.

 Спікер упевнений, що проблеми, пов’язані з невизначеністю повноважень районних рад, якими сьогодні намагаються аргументувати скасування виборів до районних рад, можна вирішити за кілька тижнів. «Видно небажання ділитися владою, ресурсами, але це та слизька доріжка, на якій посковзнулася попередня влада», – констатує політолог.

 А. Золотарьов про те, чому хочуть прибрати районні ради Києва

 

Читайте також:  "Мирний" тур прем'єра Угорщини Орбана. Думка експерта (ВІДЕО)

У першу чергу, Олександра Решмеділова зазначила, що якщо перенесення виборів (27 березня повинні відбутися вибори до райрад Києва, – прим. ред.) до районних рад відбудеться або буде відтягнуте, то вони можуть накластися на позачергові вибори до Верховної Ради.

 Аналітик вважає, що районні ради – це не шлях до децентралізації, а пережитки минулого. Якщо давати фінансування районним радам і вони будуть займатися розподілом коштів, то вони захочуть отримувати також податки і збори. Сьогодні ж ми маємо непропорційний поділ по районах щодо містоутворюючих підприємств, тому райони будуть ділитися на ті, які фінансово цікаві деяким групам депутатів, і ті, які нецікаві. За словами експерта, є сенс посилювати самоврядування будинків, кварталів і збільшувати їх представництво, щоб вони могли впливати на життя міста.

Читайте також:  Розвідник рпц Антоній Севрюк приїхав до Папи Франциска захищати УПЦ

 «При бажанні і правильному управлінні столицею достатньо мера і міської ради, щоб всі поточні питання вони могли вирішувати», – переконана Олександра Решмеділова, але додає, що сьогодні чинна влада в столиці не є ефективним управлінцем.

О. Решмеділова про те, чи потрібні Києву районні ради

 

Володимир Бондаренко акцентує увагу на тому, що для міста сьогодні дуже важливо сконцентруватися на таких питаннях, як виконання генерального плану розвитку Києва, вирівнювання рівня соціального забезпечення міста тощо. І ці проблеми повинні вирішуватися саме на міському рівні, а не на районному.

 В. Бондаренко про те, які питання повинні бути для киян першочерговими

 

Читайте також: