fbpx
Новини світу

У Литві збираються заборонити георгіївську стрічку, прирівнявши її до нацистських і комуністичних символів

У Литві збираються заборонити георгіївську стрічку в рамках декомунізації. Відповідні проекти поправок до Кодексу адміністративних порушень і до Закону про збори подали представники фракції Союз Вітчизни – Християнські демократи Литви в Сеймі Паулюс Саугардас, Валентинас Стундіс і Рімантас Йонас Дагіс.

 "З метою захисту основних принципів суверенітету, свободи і демократії, а також забезпечення громадського порядку та припинення різних провокацій, спроб розпалювання національної ворожнечі, пропонуються поправки до Закону про збори та Кодекс про адміністративні порушення, суть яких – причислення георгіївської стрічки до нацистських і комуністичних символів, поширення і демонстрація яких обмежується, а якщо цього не дотримуються, то застосовується адміністративна відповідальність", – пояснили ініціатори заборони.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Як зазначили ініціатори поправок, перемога Радянського Союзу над нацистською Німеччиною Литві нічого доброго не принесла: у Сибір були заслані 300 000 жителів, а в партизанському опорі загинули понад 20 тисяч громадян.

 "Тому як історичне, так і нинішнє значення георгіївської стрічки дає достатньо причин для регламентації використання цього символу в публічному просторі, зарахувавши його до заборонених радянських символів", – зазначили автори поправок до Кодексу.

Читайте також: