fbpx
Економіка

Залишається кілька тижнів до того, як уряд оголосить дефолт в країні, – Ілларіонов

«Найгострішою на сьогоднішній день проблемою для України є дефолт», – сказав Андрій Ілларіонов (колишній радник Путіна з економічних питань, старший науковий співробітник Інституту Катона (Вашингтон), засновник і президент Інституту економічного аналізу (Москва)) по скайпу під час прес-конференції в Києві. Експерт зазначив, що дефолт настає тоді, коли уряд не має фінансової можливості виплачувати внутрішні і зовнішні зобов’язання. Розглянувши фінансовий стан України на поточний момент, спікер зазначив, що прогноз не дуже оптимістичний.

 В першу чергу пан Ілларіонов відзначив, що резерви України знижуються дуже швидко: «У жовтні резерви знизилися на 4 мільярди доларів США. У листопаді ще на 2,2 мільярда. За грудень поки немає офіційної інформації, але за оцінками експертів резерви знизилися приблизно на 2,2 – 2,5 мільярда доларів». «Таким чином виходить, що на кінець грудня золотовалютні резерви України становлять приблизно 7,5 мільярдів доларів США. Цих коштів недостатньо за всіма параметрами», – сказав Ілларіонов.

 Крім цього, спікер зазначив, що Росія не упустить можливості вимагати негайного повернення 3 мільярдів доларів США, які були видані ще Януковичу в грудні 2013 року. І всі ці збіги приведуть до того, що до кінця січня – початку/кінця лютого в скарбничці держави просто не залишиться ні копійки, і в уряду не буде іншого виходу окрім як оголосити дефолт. «По суті, залишається кілька тижнів до того, як уряд оголосить дефолт в країні», – каже Ілларіонов.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Разом з тим, експерт відзначає, що поки ще зберігаються мізерні шанси на те, що дефолту в Україні не буде. «Нинішній прийнятий бюджет не може допомогти вийти з дефолту. Минути дефолту можна буде тільки в тому випадку, якщо бюджет України на 2015 рік буде радикально переглянутий у найкоротші терміни», – запевняє пан Ілларіонов. На його думку, в першу чергу необхідно «знизити податкове навантаження з 43 % ВВП як мінімум до 38 %». Крім цього кроку, на думку експерта, необхідно ліквідувати закладений у бюджет дефіцит, який знаходиться на позначці 10% від ВВП. «10 % дефіцит можна прирівняти до 2 мільярдів доларів США щомісячно», – пояснює Ілларіонов.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Наприкінці свого виступу спікер зазначив, що в разі оголошення дефолту Україну очікує жахлива ситуація. Так, наприклад, цей крок спричинить підвищення цін на всі товари і послуги, відбудеться подальше знецінення гривні, нечувані ціни на імпортні товари і багато іншого. Внаслідок дефолту, якщо говорити коротко, дуже сильно впаде рівень життя громадян в країні. Після цього почнуться акції та протести, які, як це найчастіше буває, приведуть до політичної кризи, а найімовірніше до відставки прем’єр-міністра і / або президента. «Відсутність легітимних органів влади лише допоможе східному сусідові розпочати нову хвилю тиску на Україну », – запевняє Ілларіонов. «Саме тому, поки є навіть маленький шанс уникнути дефолту в країні – їм треба скористатися», – резюмував Андрій Ілларіонов.

Читайте також: