fbpx
Політика

Артисти українських державних цирків виступають проти децентралізації влади

Український уряд вирішив передати всі державні установи в регіонах на піклування місцевих рад і тепер через децентралізацію влади державні цирки опинилися під загрозою зникнення.

У Кабінеті міністрів було прийнято рішення, що установи, які мають у назві слово "державний", доцільно віддати місцевим радам, і цим кроком мало не зруйнували долю артистів. Мережа стаціонарних цирків, а не звичних для світу шапіто, була тільки в Радянському Союзі і фрагменти цієї системи збереглася тільки в Росії та Україні.

За словами української дресирувальниці диких тварин Марини Новосьолової, українські цирки працюють як конвеєр і встигають за рік об’їздити всю Україну.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

"Ось ми відпрацювали чотири місяці дуже успішно в Києві. Наступна після нас повинна працювати клітка – тигри і леви. Тобто ми не можемо з програми в програму показувати одне і те ж", – говорить Марина Новосьолова. На її думку, система українських цирків настільки відпрацьована, що будь-який збій коштує дорого. Тим більше, що вже є сумний досвід після від’єднання Кримського, Луганського та Донецького цирків.

"Випали три цирки і в мене вперше в житті мій атракціон з хижаками і велика група тварин сиділи без діла. Вони не працювали", – розповідає директор Національного цирку України Людмила Шевченко.

Читайте також:  ІПСО рф лякає угорців батальйоном "Айдар"

Уряд у зв’язку із завданнями децентралізації влади має намір розділити всі цирки, однак, поки це питання заморожене до наступного перегляду державного бюджету. "Життя покаже. Єдине, що я хочу сказати, що Міністерство культури не підтримує таку позицію", – говорить директор департаменту Мінкульту Павло Белаш. Артисти ж, зі свого боку, не представляють свою роботу без гастролей. "Нам необхідний манеж. Без манежу ми в цирку, ми ніхто. Немає манежу – немає і роботи", – говорить артист цирку Руслан Яремчук.

Артисти українських державних цирків виступають проти децентралізації влади (відео):

Читайте також: