fbpx
Право

Верховна Рада розширила повноваження РНБО

Верховна Рада України підтримала в другому читанні і в цілому законопроект № 1343 «Про внесення змін до закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України» щодо вдосконалення координації та контролю у сфері національної безпеки і оборони». За відповідне рішення проголосували 253 нардепи з мінімально необхідних 226.

Законопроектом передбачається привести норми чинного законодавства України у сфері національної безпеки і оборони у відповідність з Конституцією України, удосконалити правове забезпечення діяльності РНБО.

Згідно з документом, розширюються компетенція РНБО щодо прийняття рішень про невідкладні заходи з вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України, а також координації та контролю діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Проектом змін до чинного закону про РНБО вводиться положення про те, що рішення цього конституційного органу, введені в дію указами президента України, є обов’язковими до виконання органами виконавчої влади.

Крім того, до складу РНБО пропонується включати, крім прем’єр-міністра, міністра оборони, голову СБУ, міністра внутрішніх справ, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, також інших осіб, визначених президентом.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Глава РНБО отримує право брати участь у розгляді пропозицій щодо кандидатур на посади в органах державної влади, діяльність яких пов’язана з питаннями національної безпеки та оборони, а також вносити на розгляд президента пропозиції щодо призначення та звільнення керівництва військових формувань та правоохоронних органів. Також РНБО буде приймати рішення про невідкладні заходи щодо розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України.

Читайте також: