fbpx
Економіка

Депутати пропонують збільшити акцизи на тютюнові вироби та алкогольні напої

 У Верховній Раді України було зареєстровано два законопроекти, які спрямовані на збільшення доходів державного та місцевого бюджетів та зменшення споживання алкоголю і тютюну в Україні. Авторами відповідних законопроектів є депутати А. Гопко, Т. Острикова, О. Мусій і В. Кривенко.

 «Законопроект № 1474 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, алкогольні напої та пиво) в рамках процесу євроінтеграції України» базується на успішному досвіді підвищення таких акцизів в середині 2014 року, ініційованому урядом А. Яценюка», – розповіла депутат «Самопомочі» Ганна Гопко ( на фото).

 За її словами, даним законопроектом пропонується в рамках процесу євроінтеграції України привести ставки на алкоголь у відповідність з мінімальними ставками Євросоюзу.

 «В цілому запропоновані зміни підвищують акцизи на пиво і міцні алкогольні напої на 45-48 %. Законопроектом пропонується, щоб розмір акцизу на пиво прямо залежав від вмісту алкоголю, але в середньому новий акциз збільшує ціну 0,5 л пляшки пива тільки на 35 копійок. Ціна 0,5 л пляшки горілки зросте на 8 гривень, або на 20 %», – зазначила депутат.

 При цьому вона звернула увагу на те, що таке, здавалося б, невелике збільшення ціни збільшить надходження до бюджету не менше ніж на 2 мільярди гривень на рік, причому навіть у разі скорочення реалізації алкоголю.

 «Враховуючи особливу небезпеку слабоалкогольних напоїв для здоров’я молоді, пропонується, з досвіду країн Європи, збільшити акциз на такі напої на 100 %, що зменшить їх споживання, але бюджет додатково отримає близько 400 мільйонів гривень», – додала Ганна Гопко.

 Разом з тим, відповідно до статті 352 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, пропонується збільшити специфічні ставки акцизу на сигарети без фільтра майже на 100 %, на сигарети з фільтром – на 30 %, а також збільшити адвалорні ставки на 20 %. За її словами, це призведе до того, що вартість сигарет зросте на 2,5-3 гривні, а надходження до бюджету від тютюнових акцизів складуть близько 24 мільярдів гривень, що на 6 мільярдів більше, ніж у 2014 році.

 «Досвід країн, які приєдналися до ЄС в 2004-2007 роках, свідчить, що таке підвищення тютюнових акцизів суттєво підвищує надходження до бюджету, скорочує споживання сигарет і не збільшує обсяги нелегальної торгівлі сигаретами. Україні потрібно ставати європейською країною, тобто країною, де немає дешевого алкоголю і тютюну», – підкреслила депутат.

 При цьому законопроект №1474 доповнюється законопроектом № 1488 «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо збільшення розмірів плати за ліцензії на право оптової торгівлі або роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами», який пропонує альтернативу ініціативі Мінфіну про введення додаткового акцизу на роздрібний продаж алкоголю та тютюну, ставки якого повинні встановлювати місцеві ради.

 «Натомість для підтримки місцевих бюджетів пропонується підвищити розмір плати за ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкоголем і тютюном, тому що така плата  спрямовується до місцевих бюджетів. Враховуючи, що розмір плати за ліцензію на торгівлю тютюновими виробами не змінювався з 2003 року, а за цей час середня ціна пачки сигарет зросла з 2,5 гривень до 13 гривень, пропонується збільшити розмір плати за ліцензії в 5 разів. Це збільшить податки сільського магазину, який торгує як тютюном, так і алкоголем, лише на 8 гривень на день, проте в масштабах всієї держави місцеві бюджети отримають від збільшення плати за ліцензії додатково 2,8 мільярда гривень», – підсумувала Ганна Гопко.

Читайте також: