fbpx
Економіка

«Підвищуючи пенсійний вік, держава заощадить всього 2,5 % дефіциту Пенсійного Фонду», – Руслан Бортник

 Мінфін оголосив про свою пропозицію збільшити пенсійний вік до 65 років і для чоловіків, і для жінок. Також пропонуються ще деякі зміни пенсійної системи України. Ці зміни та їх наслідки для населення прокоментували експерти Елла Лібанова (директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ) та Руслан Бортник (директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики ).

 Г- жа Лібанова сказала, що вона критично ставиться до підвищення пенсійного віку. «Підвищення пенсійного віку – це вибуховий механізм під ринок праці. У нас і так великий рівень безробіття, цими діями ми додамо туди ще мільйон людей», – прокоментувала вона. Експерт розповіла, що зараз в країні приблизно 13 мільйонів пенсіонерів. При цьому середня тривалість життя у чоловіків становить приблизно 64-65 років. Дослідження показують, що 50 чоловіків з 100 не доживуть до свого пенсійного віку. «Різко збільшувати пенсійний вік не можна, це потрібно робити поступово. Зараз же Пенсійний Фонд повинен наполягати на легалізації та підвищення заробітних плат, а також на створенні нових робочих місць», – сказала Лібанова. Те ж саме стосується скасування спеціальних пенсій – всі ці дії не можна застосовувати відразу.

 Що ж стосується підвищення пенсійного віку за вислугою років – таке рішення має приймати Міністерство охорони здоров’я, грунтуючись на всіх показниках, вважає експерт.

 Економічну сторону даного питання прокоментував пан Бортник. Він розповів, що, якщо підрахувати економію від введення даних норм, то вона становитиме приблизно 2,5% від усього дефіциту. «Чи потрібно заради цих 2,5% обурювати народ прийняттям таких непопулярних заходів, або ж краще шукати ці відсотки в іншому місці?» – сказав він. Також він зауважив, що враховуючи те, що частина чоловіків не доживуть до пенсійного віку, виникає питання доцільності плати податків цими людьми.

 «Реформи в країні мають бути, але їх повинні обгрунтувати і донести до населення. Що ж стосується самої реформи – зараз уряду краще стимулювати економіку шляхом боротьби з офшорами, а соціальні виплати не урізати, а підтримувати», – уклав експерт.

Читайте також: