fbpx
Економіка

Україна почала отримувати природний газ із РФ

  Україна 9 грудня почала отримувати природний газ з Російської Федерації, повідомив агентству "Інтерфакс- Україна" керівник відділу зв’язків з громадськістю ПАТ "Укртрансгаз" Максим Белявський.

 За його словами, щодоби протягом грудня для потреб споживачів України буде надходити 43,5 млн куб. м природного газу за контрактом з ВАТ "Газпром".

 М. Белявський уточнив, що імпорт газу з РФ розпочато на два дні раніше на підставі нової заявки від НАК "Нафтогаз України", тоді як раніше держхолдинг планував почати імпорт російського газу з 11 грудня.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Газ буде надходити через газовимірювальні станції (ГВС) "Суджа" і "Мозир".

 Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" 5 грудня перерахував "Газпрому" авансовий платіж в розмірі $ 378 млн за поставки 1 млрд куб. м газу в грудні 2014 року.

 "Газпром" підтвердив наявність коштів на своє рахунку і заявив, що чекає відповідну заявку від української сторони за обсягами поставок.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 "Укртрансгаз", 100 % якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни. Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході – 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд   куб. м, Молдову – 3,5 млрд куб. м.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: