fbpx
Економіка

НБУ просить банки не послаблювати курс нижче 16 гривень за долар, – джерело

Національний банк України констатує відсутність поліпшення ситуації на валютному і фінансовому ринках України. Тим не менш, в НБУ просять українські банки не послаблювати курс національної валюти нижче 16 гривень за долар. Про це в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна » розповіло джерело у фінансових колах, яке послалося на результати наради голови НБУ Валерії Гонтарєвої з представниками найбільших українських банків, яке відбулося в понеділок.

«Нацбанк констатує відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку України. Завершення формування нового складу Кабінету міністрів не принесло очікуваного поліпшення для гривні. За оцінкою НБУ, сьогодні справедливий курс на ринку в парі долар – гривня – 15,30-15,50 і його коливання в найближчій перспективі можливі до 16,0», – сказав співрозмовник.

За словами джерела, керівництво НБУ під час наради визнало, що відтік депозитів в українській банківській системі триває. Зокрема, лише за листопад поточного року відтік депозитів в Україні склав 3,3 мільярда гривень, який відбувається на тлі посилення відтоку коштів з рахунків юридичних осіб.

При цьому, з початку поточного року українські громадяни зняли зі своїх рахунків в комерційних банках 124,5 мільярда гривень і 8,7 мільярда доларів. Йдеться про 22 % і 37 % коштів відповідно, які були в українській банківській системі станом на 1 січня поточного року.

У НБУ визнають, що подолати таку негативну динаміку на фінансовому ринку України поки не вдається.

«НБУ не планує і далі втручатися у встановлення курсових параметрів ринку долар-гривня, якщо не побачить спекуляцій», – підкреслив фінансист.

Читайте також: