fbpx
Право

Васильєва: Наростають протести російських військових, які не бажають їхати в Україну

У військових частинах Російської Федерації збільшується кількість протестуючих військовослужбовців, які не хочуть брати участь у збройному конфлікті на Сході України. Щоб не їхати в Україну, люди готові залишитися без роботи або лягти в госпіталь. Ті ж, хто потрапив в Україну, ламають військову техніку і попереджають українські війська про обстріл. Про це в ефірі телеканалу БТБ розповіла російська правозахисниця, засновник групи "Вантаж 200 з України до Росії" Олена Васильєва, передає УНН.

 "Протести у військових частинах є. Я вже знаю такі випадки, коли російські військовослужбовці попереджають українських, де зараз будуть вести "Градами" обстріл, щоб народ пішов з цього місця. Є дуже багато випадків, коли вони ламають техніку", – сказала Васильєва.

 Вона зазначила, що відомі випадки, коли від відправки в Україну відмовлялося по кілька сотень військовослужбовців з однієї частини, і цей протест буде наростати. "Зараз набирають нові бригади і відкрито говорять, куди вони будуть їхати. І тут уже військовослужбовці на місцях починають придумувати найнеймовірніші речі, щоб відкосити. Вони намагаються піти у відпустку, вони намагаються лягти в госпіталь. Тому що роботу втрачати не хочеться. За МКАДом, як кажуть, життя немає. Там, дійсно, люди без зарплат. Будь-який військовослужбовець може розірвати контракт, вони просто бояться втратити зарплату. Хоча, я знаю, зараз дуже багато людей відмовляються, по 200-300 чоловік. Це невеликі локальні бунти. Якби в Росії були вільні ЗМІ, вони б про це розповіли. Але там найжорстокіша цензура. Насправді, поки це відбувається на рівні маленьких містечок і військових частин. Я думаю, що це має кудись виплеснутися", – впевнена Васильєва.

 Правозахисниця додала, що тіла загиблих росіян повертаються в усі регіони РФ, проте Міністерство оборони РФ робить все можливе, щоб приховати реальні втрати російської армії.

 Джерело: УНН

Читайте також: