fbpx
Економіка

«Ризики дефолту України значні», – Анатолій Кінах

В ході круглого столу економісти, фінансові експерти і банкіри обговорили можливість уникнення дефолту в Україні.

 Анатолій Кінах (президент Українського союзу промисловців і підприємців) пояснює, що ситуація в країні дуже ризикована, адже відбувається поглиблення соціальної, економічної та інших криз. Це посилюється і військово-політичними проблемами. «Погіршуються якісні характеристики економіки України на внутрішньому ринку, падає платоспроможність населення. У нового уряду відсутнє навіть декларативне бачення виходу з кризи, що склалася», – заявляє спікер. Він також акцентує увагу на тому, що через відсутність проекту бюджету на 2015 рік падає довіра з боку іноземних інвесторів і відчувається розгубленість на внутрішньому ринку, серед промислових підприємств. «Ризики дефолту значні», – резюмує пан Кінах.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Вадим Браїловський (генеральний директор Інвестиційно-банківської компанії European Capital Management) підкреслив, що питання не в тому, яким буде прийнятий бюджет, а в тому, чи буде він далі розкрадатися.

 Олександра Гончарова (директора Інституту розвитку економіки України ) обурює, чому влада досі не веде переговорів про дисконтування зовнішнього боргу. Експерт вважає, що максимум навесні ми будемо в стані технічного дефолту. «Ще недавно виробництва потребували кредитів, але споживчий попит різко впав і тепер ці кредити не потрібні, – розповідає спікер, – треба визнати, що в країні відбувається процес деіндустріалізації».

 На думку Сергія Яременка (екс- заступник голови НБУ), дефолт України залежить від іноземних кредиторів. «Обговорюючи ситуацію в країні, ми покладаємося на певні механізми, не розуміючи, що в зруйнованій системі вони не працюють, – заявляє спікер, – у нашому типі економіки курс був ціновим якорем, а все інше – похідні. Дозволивши плаваючий курс і інфляційне таргетування, ми порушили цей основний елемент – курс. Згодом відбувається порушення всієї системи».

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 «Уряд вирішує проблеми на рівні їх виникнення, а потрібно підніматися вище і формувати нову економічну парадигму», – запевняє Олександр Гончаров.

 «Нам потрібен системний деполітизований аналіз стану країни», – констатує Анатолій Кінах.

Читайте також: