fbpx
Право

У Росії заборонили перший анекдот

Індустріальний районний суд Іжевська, столиці Удмуртської Республіки, задовольнив позов прокуратури, визнавши екстремістським анекдот, що починається фразою «Суд. Справа про побиття кавказця…». Його на своїй сторінці опублікував один з користувачів соціальної мережі «ВКонтакте», повідомляє інформаційно-аналітичний центр «Сова». Однак у цьому інформцентрі не вважають, що анекдот містить прямі небезпечні заклики до насильства і натяки на ксенофобію.

Варто відзначити, що це перший випадок в російській судовій практиці після прийняття в Росії поправок до Кримінального кодексу, що посилюють кримінальну відповідальність за заклики до екстремістської діяльності в інтернеті. Порушникам, відповідно до закону, світить до п’яти років позбавлення волі.

Публікація в інтернеті «екстремістського» анекдоту – це не все, в чому звинувачується користувач соцмережі «ВКонтакте». На його рахунку є ще один «грішок». На своїй сторінці користувач також опублікував фотографію, на якій чотири людини взялися за руки, утворивши тим самим зображення свастики. Це фото забезпечене підписом з пісні Булата Окуджави «Союз друзів» – «візьмемося за руки друзі, щоб не пропасти поодинці». Прокуратура вважає, що в матеріалі міститься «прямий заклик до об’єднання зусиль під символікою національного соціалізму фашистської Німеччини».

Читайте також: