fbpx
Економіка

Україні потрібна бюджетна дисципліна, – Устенко

« Економіка Росії знаходиться в складному стані: 40-50 % бюджету складають енергоносії, а в зв’язку зі зниженням цін на нафту Росія недоотримує 34 млрд доларів. Компенсується дана нестача девальвацією рубля. Найближчим часом банк не зможе підтримувати курс, а це, в свою чергу, відіб’ється на тих, хто купує російський експорт – зокрема і Україна», – заявив Олег Устенко (виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера). Істотну роль на падінні економіки також зіграли світові санкції, які викликали відтік капіталу і відмову інвесторів працювати з владою РФ.

 Зниження рівня українського експорту в Росію становить 30-40 %. За підсумками року загальна частина від усього експорту може не перевищити 20 %, що кине нові виклики українській економіці. Крім того, Росія незаконно накладає нетарифні обмеження, що заборонено Світовою організацією торгівлі. Ці чинники сильно вдаряють по українській економіці, і на тлі нестабільності і девальвації гривні можуть призвести до поганих наслідків. «Якщо припустити, що Росія працює на руйнацію української економіки – незабаром вони можуть зажадати виплатити борг в 3 млрд доларів, – сказав пан Устенко, – і тоді ми опинимося в катастрофічно складній ситуації, навіть за підтримки Заходу. Для нас закриється ринок інвестиційних капіталів».

Читайте також:  На Закарпатті Карпати втратили свої ліси: рубають те, що можна дорого продати

 Устенко зазначив, що для виходу з цієї ситуації нам необхідно скоротити дефіцитність до мінімуму. Якщо дефіцит складе близько 4 % – ми зможемо вийти із зони турбулентності, в якій зараз перебуваємо. Якщо вище – вихід буде складним, якщо він взагалі можливий. Цей фактор залежить від прийняття правильного, мінімально популістського бюджету на 2015 рік і швидкісних реформ. «Бюджетна дисципліна – це найважливіша складова, без якої ми не виграємо економічну війну», – резюмував Устенко.

Читайте також: