fbpx
Ситуація на Південному Сході України

«Ми вже стільки натворили, що Україна нам цього вже ніколи не пробачить», – ополченець ДНР

Ополченців на Донбасі дуже дратує той факт, що на їхньому боці немає таких же відважних і відданих волонтерів, як на українській. До такого висновку дійшов український волонтер Іван Кривенко, який побував в полоні у сепаратистів і поспілкуватися з ополченцями ДНР. Зі слів волонтера, ополченці абсолютно не люблять слухати історії українців, які потрапили в полон, а от самі виговоритися просто мріяли. І ось в ході таких розмов Іван Кривенко багато чого дізнався про людей, які воюють по ту сторону барикад. Є серед них справжнє «бидло», яке розстріляти не шкода, але багато і хороших хлопців, яких було б приємно бачити на українській стороні. Але вони немов зомбовані.

Як їх заводили в цей стан? Це детально продумана операція. «Усі, з ким ми зіткнулися – нормальні, адекватні хлопці. Їм просто так взяли верхню частину мозку і перевернули її навпаки (там де ідейність знаходиться). Трохи нижче туди – це просто класні хлопці, звичайні хлопці з робітничих родин, роботяги», – зазначив волонтер.

Механізм «очищення мізків» простий, розповів Іван Кривенко. ФСБ користувалися так званою радянською системою «запуск», яка працює набагато ефективніше, ніж подається через якісь більш -менш офіційні канали.

«Система працює дуже просто: заходить агент в пивбар, спостерігає за людьми, обчислює лідера громадської думки. Потім нібито конфіденційно повідомляє йому якусь інформацію. Ця інформація працює набагато краще, ніж телевізор. Потім під цю інформацію влаштовується оперативного роду провокація. Заїжджає автомобіль з прапорцем «Правого сектора», приміром, обстрілює людей з автоматів. А ті вже підготовлені стоять, зустрічають нацистів з автоматами. А на наступний день приходить Стрелков з найманцями… І ось так людей втягують у війну», – описав волонтер в програмі «Хоробрі серця» на телеканалі «1 + 1» схему потрапляння людей в ополчення ДНР.

Але найцікавіше, констатував він, що ополченці, які служать в лавах «ДНР» з числа простих мирних жителів Донбасу, самі почали розуміти, що вони роблять погано.

«Я тепер вже розумію, що напевно десь якось нас розвели на це все. Ми вже стільки натворили, що Україна нам цього вже ніколи не пробачить. А в тюрму я не хочу», – розповів Івану Кривенко один з ополченців «ДНР» в Шахтарську.

На думку волонтера, велика помилка української влади в тому, що вона не намагається розібратися у внутрішньому світі жителів Донбасу, які перейшли на ворожу сторону. Адже одного разу вони повернуться назад і з цими людьми потрібно буде жити пліч – о- пліч. Але до цього з ними потрібно добре попрацювати, прищепивши почуття патріотизму, відданості, любові до України та українців.

Читайте також: