fbpx
Міжнародна економіка

Газові переговори. Україна домовилася з Росією про відновлення поставок газу

Пізно ввечері 30 жовтня завершилися тристоронні газові переговори, в яких брали участь міністр енергетики Росії Олександр Новак, комісар Європейського Союзу з питань енергетики Гунтер Еттінгер і міністр енергетики України Юрій Продан. За підсумками зустрічі було підписано протокол щодо постачання газу в Україну, розрахований до березня наступного року. Зазначимо, що цей протокол є обов’язковим до виконання.

Про це сьогодні повідомляє видання «ЄС – Плюс».

Крім цього, також було підписано спеціальної доповнення до контракту главами «Нафтогазу України» і «Газпрому». Підписання відбулося в присутності президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

«Я дуже сподіваюся на те, що ця угода буде лише сприяти підвищенню довіри між Російською Федерацією і Україною, що є дуже важливим у світлі Мінських угод», – прокоментував ситуацію Баррозу.

Згідно з підписаними документами, Україна найближчим часом зобов’язана заплатити Російській Федерації 1,45 мільярда доларів в рахунок оплати за газ, який країна отримала в листопаді – грудні 2013 року. Після цього російська сторона повинна відновити постачання газу в Україну. При цьому до кінця року Україні необхідно перевести російській стороні ще 1,65 мільярда доларів боргу за газ, який країна отримала в березні – червні цього року.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

Варто відзначити, що за новими домовленостями ціна газу не перевищуватиме 385 доларів за тисячу кубометрів.

За словами міністра енергетики Росії, в російському уряді вже найближчим часом розглянуть введення знижки на газ в розмірі до 100 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, як вважає міністр, ціна газу для України вже найближчим часом складе 378 доларів за тисячу кубометрів.
 

Читайте також: