fbpx
Економіка

Підписання газового протоколу можливе лише в форматі ЄС-Україна-РФ – Яценюк

Під час засідання Уряду 30 жовтня прем’єр – міністр України Арсеній Яценюк повідомив про те, що довгий час розмовляв з президентом Єврокомісії Жозе – Мануелем Баррозу і українською делегацією, яка знаходиться зараз в Брюсселі, щодо вирішення газового питання.

 За його словами, протягом останнього місяця Росія почала активно шантажувати Європу і скорочувати обсяги поставок природного газу, тим самим змушуючи Європу відмовитися від реверсу в Україну.

 «Створивши дефіцит на європейському ринку, росіяни сподівалися, що наші європейські друзі відмовляться постачати газ в Україну. Але цього не сталося», – зазначив він.

 Також Арсеній Яценюк заявив, що підписання протоколу про постачання газу можливе лише на тристоронньому рівні: Євросоюз-Україна-Росія. При цьому він зазначив, що остаточне рішення щодо газового контракту прийматиме Стокгольмський арбітражний суд.

 «Протокол, який підписується, є тимчасовим – терміном на півроку. Основний позов про відшкодування 6 мільярдів доларів США від російського «Газпрому» Україна не відкликала і відкликати не буде. І в тексті даного протоколу зазначається, що остаточне рішення щодо ціни, умови поставки та зміни в контракт буде прийнято Стокгольмським арбітражним судом», – підкреслив глава уряду.



Читайте також: