fbpx
Політика

РФ збирається розмістити в Криму ядерну зброю, – Конгрес США

Комітет Конгресу Сполучених Штатів Америки направив президенту Бараку Обамі письмове звернення, в якому зажадав від Білого дому дій у відповідь на намір Кремля розмістити в окупованому Криму тактичну ядерну зброю.

Представники комітету Конгресу США пояснили, що російське керівництво хоче розмістити на території кримського півострова оперативно – тактичні ракетні комплекси «Іскандер – М» і стратегічні бомбардувальники Ту – 22М3. Американські конгресмени порахували такі плани Кремля «кричущим порушенням» існуючих домовленостей між Російською Федерацією і НАТО. Йдеться про порушення угоди про ліквідацію ракет малої та середньої дальності, підписаний ще керівництвом СРСР в 1987 році.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

У зв’язку з цим представники комітету вимагають проінформувати Конгрес США про можливі відповідні кроки, які може зробити Білий дім.

«Першим з таких кроків могло б стати рішення про повне припинення всіх контактів між членами Північноатлантичного альянсу і Москвою, а також виведення російського військового персоналу "з об’єктів і баз НАТО», – наголошується в листі комітету Конгресу.

Крім того, конгресмени запропонували заборонити Російській Федерації проведення інспекційних польотів в рамках угоди про «відкрите небо».

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Дану ситуацію прокоментувало і джерело у Генеральному штабі РФ. Як стверджує джерело, рішення про розміщення ракетоносного авіаполку з бомбардувальниками Ту – 22М3 в селищі Гвардійському вже прийняли. Очікується, що остаточно цей процес буде завершено тільки в 2016 році.

Як відомо, Російська Федерація збирається до 2020 року повністю оновити озброєння своїх стратегічних ядерних сил.

Раніше Лех Валенса розкритикував США за невиконання зобов’язань щодо забезпечення безпеки України в обмін на ядерну зброю.

Читайте також: