fbpx
Політика

РФ погрожує визнати Придністров’я

Невизнана республіка Придністров’я отримає право самостійно визначати своє майбутнє в разі зміни урядом Молдови свого позаблокового військово – політичного статусу. Таку позицію щодо Придністров’я оприлюднив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. Слова глави МЗС РФ передають російські ЗМІ.

«Якщо, що й було одним із ключових моментів, коли починали процес "п’ять плюс два" з придністровського врегулювання, всі погодилися з тим, що якщо Молдова втрачає свій суверенітет і поглинається іншою державою або якщо Молдова міняє свій військово – політичний статус з нейтрального на блоковий, то в Придністров’ї мають повне право самостійно прийняти рішення про своє майбутнє», – заявив глава російської дипломатії.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Як запевнив Сергій Лавров, офіційна Москва має намір відстоювати дану «базову позицію». Він також нагадав, що з такою позицією погодилися всі учасники переговорів.

Після цього Сергій Лавров пояснив, що всі учасники формату «п’ять плюс два» досягли домовленості «шукати особливий статус Придністров’я в рамках поваги територіальної цілісності Молдови». Зокрема, Молдова повинна залишатися суверенною державою, яка має військово – політичний нейтралітет.

«Однак зараз же справу намагаються представити так, що військово – політичний нейтралітет Молдови – це справа минуща і можна поміняти конституцію», – додав глава російського МЗС.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Крім того, Сергій Лавров засумнівався і в збереженні суверенітету і незалежності Молдови, оскільки «виникає дуже багато питань». У зв’язку з цим глава МЗС РФ нагадав про заяви керівників Румунії про те, що «возз’єднання Кишинева зі своєю історичною батьківщиною – це питання часу».

Раніше в Молдові поскаржилися, що РФ блокує всі пропозиції про врегулювання ситуації в Придністров’ї.

Читайте також: