fbpx
Право

Верховна Рада створила Антикорупційне бюро

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект президента України Петра Порошенка № 5085 «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». За відповідне рішення проголосували 278 нардепів. Законом визначаються правові основи організації та діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Згідно з документом, Національне антикорупційне бюро є державним правоохоронним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування і розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його компетенції, а також попередження вчинення нових правопорушень. Основним завданням Антикорупційного бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, вчиненим вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і становлять загрозу національній безпеці.

Читайте також:  Як зміниться життя українців з 17 липня?

Національне антикорупційне бюро утворюється президентом України; директор Національного бюро призначається на посаду і звільняється з посади президентом за згодою Верховної Ради; Верховна Рада 1/3 свого складу може висловити недовіру директору і відправити його у відставку.

У той же час після прийняття Верховною Радою даного законопроекту, президент України Петро Порошенко заявив, що призначення керівника Національного антикорупційного бюро буде погоджено з громадськими організаціями.

Читайте також:  Як зміниться життя українців з 17 липня?

« Я не сумніваюся, що вперше в Україні призначення керівника бюро відбудеться за прозорою процедурою та буде погоджено з громадськими організаціями», – зазначив глава держави.

Читайте також: