fbpx
Право

Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за підкуп виборців

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4741 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян)». За відповідне рішення проголосували 233 нардепи. Як заявив прем’єр – міністр України Арсеній Яценюк, представляючи законопроект у парламенті, документом встановлюється конкретна відповідальність за підкуп виборців і фальсифікацію виборчої документації. І тепер ті, хто роздає гречку на виборах, норовить потрапити у в’язницю і там нею смакувати.

«Ми пропонуємо встановити конкретну відповідальність за підкуп виборців, за фальсифікацію протоколу або виборчої документації.., за всі будь-які спроби фальсифікації виборчого процесу. Основна проблема України – це підкуп виборців. Ті, хто купує виборців за гречку, повинні нести кримінальну відповідальність і смакувати крупу в тюрмі!», – заявив Арсеній Яценюк.

Законом передбачається внесення до Кримінального кодексу доповнень, згідно з якими вводиться покарання за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем (або учасником референдуму) для себе або третьої особи вигоди за відмову від участі в голосуванні, за голосування на виборчій дільниці більше ніж один раз, голосування за окремого кандидата на виборах або відмову від такого голосування, а також за передачу виборчого бюлетеня іншій особі, незалежно від фактичного волевиявлення особи, у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів (1,7 тис. грн – 51 тис. грн), виправних робіт терміном до 2 років, або обмеження волі на той самий строк.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Також пропонується встановити кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку чи надання виборцю (або учаснику референдуму) винагороди за продаж свого голосу. За це пропонується карати обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

За здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 4 років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

 Крім того, пропонується посилити відповідальність за фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців. Такі діяння пропонується карати позбавленням волі на термін від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

За підробку або незаконне виготовлення, використання чи зберігання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці «ділки» можуть сісти у в’язницю на 3-7 років.

Читайте також: