fbpx
Право

Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за підкуп виборців

Народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4741 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян)». За відповідне рішення проголосували 233 нардепи. Як заявив прем’єр – міністр України Арсеній Яценюк, представляючи законопроект у парламенті, документом встановлюється конкретна відповідальність за підкуп виборців і фальсифікацію виборчої документації. І тепер ті, хто роздає гречку на виборах, норовить потрапити у в’язницю і там нею смакувати.

«Ми пропонуємо встановити конкретну відповідальність за підкуп виборців, за фальсифікацію протоколу або виборчої документації.., за всі будь-які спроби фальсифікації виборчого процесу. Основна проблема України – це підкуп виборців. Ті, хто купує виборців за гречку, повинні нести кримінальну відповідальність і смакувати крупу в тюрмі!», – заявив Арсеній Яценюк.

Законом передбачається внесення до Кримінального кодексу доповнень, згідно з якими вводиться покарання за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем (або учасником референдуму) для себе або третьої особи вигоди за відмову від участі в голосуванні, за голосування на виборчій дільниці більше ніж один раз, голосування за окремого кандидата на виборах або відмову від такого голосування, а також за передачу виборчого бюлетеня іншій особі, незалежно від фактичного волевиявлення особи, у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів (1,7 тис. грн – 51 тис. грн), виправних робіт терміном до 2 років, або обмеження волі на той самий строк.

Читайте також:  Як зміниться життя українців з 17 липня?

Також пропонується встановити кримінальну відповідальність за пропозицію, обіцянку чи надання виборцю (або учаснику референдуму) винагороди за продаж свого голосу. За це пропонується карати обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

Читайте також:  Як зміниться життя українців з 17 липня?

За здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди законом передбачається кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від 2 до 4 років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

 Крім того, пропонується посилити відповідальність за фальсифікацію виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців. Такі діяння пропонується карати позбавленням волі на термін від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років.

За підробку або незаконне виготовлення, використання чи зберігання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці «ділки» можуть сісти у в’язницю на 3-7 років.

Читайте також: