fbpx
Політика

В останні тижні передвиборчих гонок збільшилися випадки підкупу виборців, – Кошель

Напередодні дострокових парламентських виборів виникає багато порушень, кандидати будь-якими, чесними і нечесними, способами привертають виборців. Виною всьому почасти недопрацьовані законодавчо питання голосування, нечітко або двозначно прописані закони та інше. Про те, які прогалини існують в нинішньому законодавстві, а також про порушення під час передвиборчої кампанії розповів Олексій Кошель (голова правління «Комітет виборців України»).

 «На даний момент існують дві великі проблеми виборчого процесу. Перша – це недопрацьовані програми народних депутатів, які часто просто дублюються і відрізняються лише двома -трьома пунктами. На цьому тлі виникає багато фальсифікацій і обманів. Друга істотна проблема – це підкуп виборців. Спроби підкупу були зареєстровані в більш ніж 30 % виборчих округах», – заявив пан Кошель.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

 Остання проблема набула великого розмаху в останні тижні передвиборчої кампанії. Простежуються випадки як прямого, так і непрямого підкупу виборців. Сьогодні існує багато комерційних організацій, що займаються оформленням агітаційних команд виборців, яким виплачується «заробітна плата» – фактично ж це є підкупом. Інша проблема – це маніпуляції з міграцією депутатів в інші, дешевші мажоритарні округи. Так, можна простежити, як депутати, відомі в Києві, балотуються в інших областях – Кіровоградській, Черкаській тощо. Це пов’язано з тим, що ту ж суму грошей, які депутати могли б витратити на чесну передвиборчу кампанію, вони витрачають на підкуп голосів в депресивних районах України.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 «Припинити дані махінації можна тільки введенням кримінальної відповідальності за подібні порушення, причому як для депутатів, так і для виборців. Перед новим парламентом стоїть серйозне завдання – зачистити та вдосконалити механізм виборів» – вважає Кошель. Він акцентував увагу на тому, що зараз відкрита спеціальна гаряча лінія, покликана не тільки пояснювати виборцям механізм виборів, але також реєструвати випадки недобросовісних підкупів громадян. Телефони гарячої лінії можна знайти на офіційному сайті «Комітету виборців України».

Читайте також: