fbpx
Міжнародна економіка

Рахункова палата засумнівалася в здатності РФ замінити продукти з ЄС

Експерти Рахункової палати Російської Федерації засумнівалися в тому, що сільгоспвиробникам і підприємствам харчової промисловості РФ в повному обсязі вдасться замінити продукти з Європейського союзу і деяких інших країн, щодо яких Кремль ввів торгове ембарго.

У контрольному відомстві вважають, що на сьогоднішній день російська влада недостатню підтримує питання розвитку імпортозамінних виробництв.

«Сучасний етап соціально – економічного розвитку РФ фактично як першочергове ставить завдання переходу до конкурентоспроможної імпортозамінної моделі економічного зростання. Необхідні обгрунтування і розрахунки з розвитку імпортозамінних виробництв і покриття російським виробництвом відсутніх обсягів імпорту продовольчих і сільськогосподарських товарів в прогнозі держбюджету не приведені», – сказано у висновку контрольного відомства.

У своєму звіті експерти пояснили, що частка імпорту в загальному обсязі деяких продовольчих товарів і  сировини, що використовується для їхнього виробництва, є настільки високою, що обмеження поставок «може негативно вплинути на індекс споживчих цін».

За розрахунками Рахункової плати, в 2013 році приблизно 40 % від загального обсягу товарів, що потрапили під ембарго, ввозилося на територію Російської Федерації саме з нині «заборонених країн». В разі введення заборони на постачання в РФ продовольчої і сільськогосподарської продукції з України така частка може збільшитися приблизно до 45 %.

У Рахунковій палаті попередили, що на даний момент російські виробники поки не готові в повному обсязі замінити поставки імпортних товарів.

Раніше рейтингове агентство Standard & Poor’s повідомляло, що Російську Федерацію чекає різке зростання цін на продукти харчування.

Читайте також: