fbpx
Політика

Представники громадських організацій закликають людей допомогти Верховній Раді прийняти антикорупційні закони

Тему антикорупційних законів обговорили під час однойменного круглого столу представники громадських організацій. Зокрема, Дар’я Каленюк (Центр протидії корупції) та Андрій Марусов (Голова правління Transparency International Україна) закликали громадськість 14 жовтня прийти до будівлі засідань Верховної Ради. «Єдина мотивація для чиновників – вибори. Чим більше буде людей під парламентом, тим імовірніший шанс, що законопроекти будуть прийняті. Ми обов’язково засвітимо імена та обличчя тих, хто завтра не проголосує за антикорупційні закони», – заявила пані Каленюк (на фото).

 З колегами солідарний і Юрій Лавренюк ( Глава правління Всеукраїнської колегії по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю), однак він додає, що питання полягає в тому, в якому ж вигляді законопроекти потраплять на голосування:  «Ми сподіваємося, що вже ввечері нам вдасться дізнатися, які правки були прийняті і в якому вигляді проекти будуть винесені на голосування», – зазначає пан Лавренюк.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 Спікери також спрогнозували ризики прийнятих законопроектів. «Ризик втрати незалежності антикорупційного бюро існує, але ми намагалися найбільш детально прописати гарантії, які забезпечать незалежність органу, його керівництва та членів бюро. Серед таких гарантій повинна бути і обіцянка конкурентоспроможної заробітної плати», – розповіла Дар’я Каленюк. Юрій Лавренюк же зазначив, що не прописана процедура формування бюро і набору співробітників. «Професійних людей дуже мало, є небезпека, що такі люди просто не зможуть потрапити в бюро, або ж може сформуватися ще один механізм поборів», – заявив Юрій Лавренюк.

Читайте також:  Хто шеф рпц кіріл (гундяєв) чи олігарх  костянтин малофєєв та чому папа не бачить "сатанізму" в московській церкві?

 Спікери також зійшлися в думці, що створення антикорупційного бюро повинно проходити паралельно з реформуванням правоохоронної системи та судового корпусу.

 Наостанок, модератор заходу Віктор Таран (Центр політичних студій та аналітики) закликав під час завтрашнього засідання ВР «дотиснути» депутатів, змусивши їх прийняти законопроекти, а також усвідомити, що на громадськість покладається найбільша відповідальність – забезпечення дієвості цих законопроектів.

Читайте також: