fbpx
Економіка

В Україні можуть зникнути соціальні продукти, – ЗМІ

Уряд України хоче відмовитися від регулювання цін на соціально значущі товари, а також зняти всі діючі обмеження на їх роздрібну та оптову вартість. Такі обмеження діють в Україні вже більше 10 років. Ці заходи можуть не торкнутися тільки молока, житнього і пшеничного хліба, передає «Апостроф».

У розпорядженні агентства виявився пакет дерегуляційні реформ, підготовлених експертами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. В уряді вважають, що реалізація даного документа дозволить поліпшити позиції України в світовому рейтингу Doing Business.

Діючі обмеження можуть бути зняті на оптову вартість хліба, борошна, макаронних виробів, круп, свинини, яловичини і м’яса птиці, ковбасних виробів, молочних продуктів і молока, соняшникової олії та вершкового масла, цукру, яєць, картоплі і солі. На сьогоднішній день така надбавка обмежена на позначці в 15 %. Зокрема, при продажу зазначеної продукції оптом, виробники не можуть збільшувати ціну вище, ніж даний показник.

Автори ініціативи з Мінекономрозвитку вважають, що метод регулювання цін в Україні не виправдав себе. У відомстві пояснили, що чинна система не стримує ріст цін, а навпаки – тільки прискорює цей ріст.

«Ціни на велику частину категорій харчових продуктів збільшуються навіть швидше, ніж рівень цін в економіці. Тільки щодо деяких категорій – м’ясо птиці, соняшникову олію та яйця – темпи зростання цін не перевищують рівня споживчої інфляції», – пояснили автори ініціативи.

Також в Кабінеті міністрів вважають, що адміністративне регулювання являє собою один з факторів для скорочення виробництва.

Нагадаємо, що в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі розробили комплекс заходів з дерегуляції економіки, який дозволить додатково отримати 161 млрд гривень до бюджету.

Читайте також: