fbpx
Політика

РФ хоче встановити в Польщі пам’ятник “закатованим в польських таборах смерті”

Російське військово-історичне товариство провокує скандал у м Кракові (Польща), заявивши про наміри побудувати пам’ятник червоноармійцям на кладовищі, де в основному поховані польські, чеські та українські військові. Про це з посиланням на Польське радіо, повідомляє УНН.

 Скандал розгорівся навколо пам’ятника червоноармійцям в Кракові, який хоче встановити Російське військово-історичне товариство. Росіяни збирають гроші на пам’ятник червоноармійцям, яких "катували в польських таборах смерті".

 Монумент хочуть поставити на Раковицькому кладовищі в Кракові, де також поховані воїни Української Народної Республіки, які боролися проти більшовиків. Мер Кракова Яцек Майхровський повідомив, що вирішити проблему повинен польський МЗС, а не влада. Міський голова також зазначив, що на кладовищі поховані не тільки червоноармійці, які вторглися в Польщу в 1920 році.

Читайте також:  Російський «православний джихад» або орда іде на Захід

 "Я попросив дослідити, скільки червоноармійців поховали в братській могилі на кладовищі в Раковиці. Виявилося, що 174 воїни з понад тисячі. У братських могилах більшість похованих – це поляки і чехи, не тільки радянські солдати. Тому мені здається, що кращий спосіб вшанувати їхню пам’ять – це встановлення православного хреста на цьому похованні", – сказав мер міста.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

 З польського боку викликає дискусію саме формулювання російської сторони про "польські табори", в яких повинні були загинути полонені більшовики. Згідно з дослідженнями істориків, полонених червоноармійців у Польщі не вбивали, причиною їх смерті часто була дезинтерія.

 Джерело: УНН

Читайте також: