fbpx
Політика

Україні додатково необхідно близько 5 млрд куб. м газу для проходження зими, – Яценюк

  Україна як і раніше потребує додаткових закупівель 5 млрд куб. м російського природного газу для проходження зими і розраховує на досягнення домовленості про тимчасову ціну таких закупівель на переговорах, що проводяться спільно з ЄС з Росією, проте в разі провалу переговорів цю ціну повинен встановити Стокгольмський арбітраж, заявляє прем’єр України Арсеній Яценюк.

 "Щоб пройти зиму, Україні додатково необхідно придбати близько 5 млрд куб. м газу", – сказав прем’єр, відкриваючи засідання уряду в Києві в середу.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 "Є два варіанти: разом з ЄС проводимо спільну енергополітику, щоб підписати тимчасову угоду про поставку газу, поки Стокгольмський арбітраж не вирішить спір  ("Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом 2009 року – ІФ ). Другий варіант: якщо угода не буде досягнута, то звернулися до суду, щоб суд встановив ціну і умови поставок", – пояснив А.Яценюк.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 За його словами, Україна і ЄС на зазначених переговорах займають спільну позицію. "Будемо чекати подальших переговорів", – сказав він.

 Прем’єр також повідомив, що в даний час в українських підземних сховищах газу знаходиться 16,7 млрд куб. м, а з 1 жовтня почалися поставки газу в Україну за контрактом з норвезької Statoil.

 Джерело : Інтерфакс – Україна

Читайте також: