fbpx
Політика

Тимчасова спеціальна комісія виявила перших п’ять суддів, які намагалися придушити Євромайдан

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з виявлення суддів, які приймали рішення про заборону мирних демонстрацій і взятті під варту учасників та громадських активістів Євромайдана, почала знаходити перших порушників присяги. Як повідомляється в середу, 8 жовтня 2014 року, про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив заступник голови комісії Маркіян Галабала.

«24 вересня 2014 року було перше засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з розгляду конкретних справ щодо перевірки суддів. За результатами розгляду заяв в діях 6 суддів комісією було встановлено, що вони допустили порушення присяги. Щодо одного з цих суддів перевірка була припинена, оскільки в його діях не встановили порушення присяги», – заявив заступник голови ТСК.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Згідно з його словами, головними справами, які комісія вибирала для перевірок, були взяття під варту учасників та громадських активістів Євромайдана і заборони мирних зібрань.

Водночас Маркіян Галабала зазначив, що матеріали перевірки передають до Вищої ради юстиції, яка приймає остаточне рішення щодо кожної конкретної справи. При цьому всі матеріали мають бути перевірені комітетом парламенту, який на пленарному засіданні приймає рішення про звільнення судді.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Заступник голови тимчасової спеціальної комісії, однак, констатував, що дана процедура досить складна, оскільки «судді дуже захищені на рівні Конституції і відчувають свою безкарність». «Це проявляється в тому, що судді спалюють судові справи. ТСК під час проведення перевірки вимагає матеріали справи, а судові справи «випадково» пропадають з судів, вони горять», – повідомив Маркіян Галабала.

Читайте також: