fbpx
Економіка

Необхідно націоналізувати стратегічні підприємства – Тягнибок

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що економічна ситуація в Україні вимагає націоналізації стратегічних підприємств, а також введення жорсткого контролю над монополіями.

 Як нагадав політик, за останні роки перелік підприємств, які забороняється приватизувати, зменшувався 15 разів. За його словами, це було на руку олігархам, які скуповують за безцінь стратегічні підприємства, в той час як держава втрачала через це величезні активи, які могли допомогти з наповненням бюджету. При цьому він звернув увагу на те, що приватизація в Україні не мала нічого спільного з ринковою економікою.

 «Приватизація великих промислових активів жодним чином не проводилась за законодавством, не була складовою справжніх реформ, і в кінцевому рахунку грала проти України. Адже в результаті цілими галузями у нас керують кремлівські власники або місцеві пособники КДБ. І ці олігархи тільки збагачуються за рахунок колишніх державних підприємств – при цьому постійно вимагають у держави преференції і виводять свої капітали за кордон. Тільки за останні три роки в офшори було переведено 70 мільярдів доларів», – сказав Олег Тягнибок.

 Лідер «Свободи» нагадав, що раніше їх фракція зареєструвала законопроект про повернення виведених в офшори капіталів.

 «Законопроект зобов’язує власників офшорних підприємств протягом трьох місяців перереєструвати їх і внести в бюджет половину повернутих коштів. В іншому випадку ці підприємства повинні бути націоналізовані», – підкреслив він.

 Олег Тягнибок додав, що з їхньої ініціативи націоналізації також повинні підлягати підприємства, чиї власники не виконують соціальних та інвестиційних зобов’язань.

 Крім того, «Свобода» пропонує ліквідувати приватні монополії і олігополії, частка яких перевищує 25 % ринку. Відповідний законопроект, підготовлений депутатами фракції, вже також зареєстровано у парламенті.

За матеріалами: РБК – Україна

Читайте також: