fbpx
Економіка

Українцям заборонили вільно користуватися зарплатними і соціальними картами

Українцям заборонили вільно користуватися зарплатними картками, а також рахунками, на які нараховуються стипендії, пенсії, виплати на дітей та інші соціальні виплати. Про це йдеться в листі Нацбанку №25-110 / 55892, розісланому сьогодні по банківській системі, і який потрапив у розпорядження видання «Вести».

Суть нововведення в тому, що відтепер на зарплатну чи так звану соціальну картку зможуть поступати виключно цільові платежі (тобто зарплата, стипендія, виплата на дітей). Отже, інші заощадження зберігати на цих картках або користуватися рахунком для грошових переказів не можна (крім тих, грошей, що надходять від роботодавця або вишу).

Нові обмеження зв’язані зі вступом в силу нового Податкового кодексу, яким запроваджено оподаткування доходів, отриманих від депозитів – 15 % від нарахованих банком відсотків. У поняття «депозити» вкладаються всі рахунки – поточні та карткові в тому числі. Винятки зроблено лише для рахунків, що використовуються для виплат зарплат, стипендій, пенсій та інших соцвиплат. І щоб відрізнити ці виплати від усіх інших транзакцій, банкам тепер і буде наказано дотримуватися цільового призначення карт.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

«Тепер банки зобов’язані обмежувати суми зарахування коштів на банківський рахунок клієнтів в розмірі, відповідному до його зарплати, пенсії чи інших соціальних виплатах. Оскільки нарахування відсотків на соціальні виплати не оподатковуються», – прокоментував «Вістям» нововведення головний економіст управління організації бізнесу банку «Національний кредит» Кирило Голоденко.

Фінансисти передбачають, що тепер виникатиме багато проблем з переказами грошей на карти, адже людина не зможе отримати переказ по номеру своєї зарплатної картки від третіх осіб.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

«Якщо такий переказ грошей все- таки відбудеться, то кошти потраплять на рахунок нез’ясованих платежів, і розбиратися з ними банку доведеться в ручному режимі. Цілком імовірно, що найближчим часом почне виникати безліч проблемних ситуацій», – пояснив радник голови правління «Євробанку» Василь Невмержицький.

Людям, які звикли брати в борг за зарплатними картками, користуватися зарплатними або соціальними рахунками для переказу грошей в інтернеті, поповнення в платіжних терміналах або інших особистих цілей, фінансисти рекомендують відкрити у банках додаткові рахунки.

Читайте також: