fbpx
Окупація Криму

Анексія Криму. Російські прикордонники змушують підлітків 14-16 років отримувати російські паспорти, – правозахисники

   У Кримській польовій місії з прав людини (КПМ) заявляють, що російські прикордонники не випускають з півострова в Україну підлітків віком від 14 до 16 років, тим самим змушуючи їх отримувати російські паспорти.

 Як повідомляє в четвер сайт правозахисної організації, російські прикордонники відмовляють у виїзді з Криму дітям цього віку, оскільки згідно з російським законодавством громадяни РФ отримують паспорт в 14 років, в той час як за законами України – в 16 років.

 "Таким чином, діти віком від 14 до 16 років, щоб виїхати з Криму, повинні отримати спочатку паспорт РФ, що порушує право на вибір громадянства. Цими діями російські прикордонники також грубо порушують свободу пересування щодо неповнолітніх осіб. За інформацією КПМ, в останнім часом російські прикордонники погоджуються випускати дітей, тільки якщо у одного з супроводжуючих батьків є запис про дитину в закордонному паспорті", – йдеться в повідомленні.

 Крім того, за інформацією КПМ, на залізничних та автомобільних пропускних пунктах російські прикордонники не випускають з Криму й громадян України, у яких на даний момент не вклеєна фотографія по досягненню 25 та 45 років. Єдина можливість виїхати в такій ситуації – пред’явити російським прикордонникам паспорт, виданий Російською Федерацією.

 Як відзначають у правозахисній організації, після 16 березня в Криму перестали діяти територіальні підрозділи міграційної служби України, які надавали всі паспортні послуги громадянам України, в результаті чого вони не мають можливості вклеїти відповідні фотографії в Криму. Зробити це вони можуть тільки на материковій частині України.

 "Таким чином, російські прикордонники позбавляють громадян України можливості покинути територію Криму, що є грубим порушенням свободи пересування", – стверджують в Кримській польовий місії з прав людини.

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: