fbpx
Економіка

Україні не вистачить газу для зимового періоду, – «Газпром»

В природних сховищах газу України не вистачає близько 7,5 мільярда кубометрів блакитного палива, які потрібні Києву для «безперебійного проходження осінньо – зимового періоду». Таку інформацію оприлюднив керівник російського енергогіганта «Газпром» Олексій Міллер. Слова Олексія Міллера передають російські ЗМІ.

«Україна в повному обсязі не закачала природний газ в свої підземні сховища. Це вже доконаний факт. Приблизно 7,5 мільярда кубометрів – це той обсяг, який недозакачаний в українські підземні сховища газу», – заявив Олексій Міллер.

Як пояснив глава «Газпрому», для безперебійного проходження майбутньої зими Україні на початок опалювального сезону необхідно мати 18 мільярдів кубометрів активного газу. Олексій Міллер запевняє, що на даний момент таких обсягів газу в української сторони немає.

У тому випадку, якщо сторони і укладуть контракт, за яким Російська Федерація відновить поставки газу в Україну, то Україна все-одно буде мати проблеми з нестачею газу.

«У період максимально сильних холодів, пікового попиту, Україні не вистачатиме природного газу, щоб підтримати свої добові баланси», – попередив Олексій Міллер.

Раніше повідомлялося, що Україна, Росія, і Євросоюз на тристоронніх міністерських переговорах в Берліні в п’ятницю змогли принципово погодити план, який дозволить зняти ризики для транзиту російського газу до Європи майбутньої зими. Якщо все складеться успішно, тобто проміжний план буде прийнятий, а його умови виконані, то Росія може вже в жовтні відновити постачання газу в Україну, перервані в червні через борги. Проміжний, або «зимовий план», розрахований на період до кінця березня наступного року, покриє піковий період споживання палива як в ЄС, так і в Україні.

Читайте також: