fbpx
Кінотеатри

Кончаловський заборонив висувати свій фільм на «Оскар» від Росії

Відомий російський кінорежисер Андрій Кончаловський відмовився представити свій фільм "Білі Ночі листоноші Олексія Тряпіцина" в Російський оскарівський комітет для висунення його на премію. Про це Кончаловський особисто написав голові комітету Володимира Меньшову в листі. За словами режисера, до сьогоднішнього дня він не знав про те, що його остання картина була кваліфікована для розгляду оскарівським комітетом на предмет висунення від Росії.

"Хочу Вам повідомити, що я відкликаю фільм від розгляду Комітетом і прошу його не обговорювати. Причин для цього дві – особиста і суспільна. Останніми роками я досить різко критикував голлівудізацію російського ринку і згубний вплив комерційного американського кіно формування смаків і пристрастей наших глядачів. у зв’язку з цим боротися за володіння премією Голлівуду, мені здається просто безглуздим ", – йдеться в листі Кончаловського.

Крім того, режисер зазначив, що премія "Оскар" сьогодні надзвичайно переоцінена певною частиною кінематографістів і створює ілюзію світового визнання, «будучи як би свідченням безперечних якостей кінотвору, що природно, не факт».

На думку Кончаловського, розвиток світової кінематографічної культури зараз визначається "не масовим успіхом американського чи псевдоамериканського кіно, а художниками з Азії, Латинської Америки, Далекого Сходу, Росії в тому числі". Кончаловський також не виключив, що в майбутньому буде створена кінопремія, де в окрему категорію буде виділений "фільм англійською мовою".

Нагадаємо, "Білі Ночі листоноші Олексія Тряпіцина" був удостоєний "Срібного лева" на останньому Венеціанському фестивалі за найкращу режисуру.

Читайте також: