fbpx
Політика

Зона вільної торгівлі відкладається на рік, – Павло Клімкін

Україна, Європейський Союз і Російська Федерація домовилися відкласти до 31 грудня 2015 року застосування Угоди про асоціацію України з ЄС. Про це повідомляється в спільній заяві єврокомісара з торгівлі Карела де Гухта, глави міністерства закордонних справ України Павла Клімкіна та голови міністерства економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва. Заява була підписана після тристоронніх консультацій, які відбулися в п’ятницю, 12 вересня 2014 року, в Брюсселі, передають українські ЗМІ.

«Щоб бути здатною повною мірою підтримати стабілізацію України, Європейська комісія готова в разі ратифікації Україною Угоди про асоціацію з Європейським союзом запропонувати додаткову гнучкість. Ця гнучкість полягає у відстроченні до 31 грудня наступного року тимчасового застосування зони вільної торгівлі, продовживши автономні торговельні заходи Євросоюзу для переваги України на даний період», – йдеться в документі.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Сторони додали, що продовжать консультації щодо стурбованості, висловленої російською стороною, а прогрес процесу переговорів з даних питань будуть оцінювати під час тристоронніх зустрічей глав міністерств. «Триваючий процес переговорів повинен бути частиною всебічного процесу з мирного врегулювання конфлікту в Україні, з повагою права української держави вирішувати свою долю, а також його суверенітету і територіальної цілісності», – наголошується в заяві. У документі також говориться, що Україна і Росія підтвердили, що продовжать застосовувати преференційний режим вільної торгівлі в рамках СНД.

Нагадаємо, як повідомлялося, на консультаціях в Брюсселі, сторони знайшли рішення, яке зробить можливою реалізацію Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Відзначимо, 16 вересня цього року Україна має намір синхронно з Європейським союзом ратифікувати Угоду про асоціацію. У свою чергу влада Російської Федерації не раз заявляла, що вступ в силу Угоди про асоціацію Україна-Євросоюз зашкодить російській економіці, і 10 вересня Кремль висунув ЄС і Україною список змін до тексту угоди. Згідно з даними деяких ЗМІ, в Брюсселі російські правки були зазначені як неприйнятні. Згідно із законодавством, внесення будь – яких змін у текст Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі України з Євросоюзом неможливе.

Читайте також: