fbpx
Ситуація на Південному Сході України

«Ми спостерігаємо збільшення не тільки кількості, але і якості озброєння, що надходить на озброєння терористам», – Тимчук

«З квітня ми спостерігаємо збільшення не тільки кількості, а й поліпшення якості озброєння, що надходить терористам», – сказав Дмитро Тимчук (керівник Центру військово – політичних досліджень ) під час прес-конференції в Києві.

 Як зазначив спікер, коли проходила окупація Криму, там можна було бачити виключно легку стрілецьку зброю. Проте на даний момент терористи ДНР і ЛНР озброєні набагато краще. Разом з тим, Дмитро Тимчук акцентував увагу на тому, що в Донецькій і Луганській областях з часів незалежності України «не було серйозних військових баз», тому версія терористів про те, що зброя – трофей, захоплений ними під час атак на військові бази – міф.

 Також Тимчук розповів, що «на початок червня ми бачили у терористів ПЗРК (переносний зенітний ракетний комплекс, – ред.)». На підтвердження своїх слів, Дмитро Тимчук заявив, що «6 червня біля КП «Маринівка» виявлені упаковки від ПЗРК з печаткою військової частини РФ». Тимчук додав, що 13 червня була захоплена БМ- 21 «Град», а в кузові був знайдений блокнот, в якому було зазначено, що реактивна система залпового вогню (РСЗВ) «Град» перебувала на утриманні в Чечні. Дмитро Тимчук звернув увагу на те, що на озброєнні у терористів були присутні установки «Стріла 10 – М» і "Буки". Тимчук зробив висновок, що озброєння такого типу могло надходити виключно з РФ.

 Дмитро Тимчук зазначив, що на даний момент орієнтовна кількість терористів в Україні становить близько 12 тисяч осіб, але їх кількість збільшується. «Незважаючи на втрати терористів, їх кількість не зменшується, а, мабуть, навіть тільки збільшується», – підкреслив експерт.

 Наприкінці прес-конференції Дмитро Тимчук заявив, що поки не буде перекрита межа України та Росії говорити про завершення антитерористичної операції безглуздо. «Контрольовані терористами території дають відкритий доступ поставкам найманців і озброєння в Україну. Поки не буде перекрита межа, прогнозувати завершення АТО – неможливо», – резюмував Тимчук.

Читайте також: