fbpx
Україна

Цього літа Київ уже не побачить гарячу воду

 Відключенням гарячої води влітку киян не налякаєш, така практика повторюється щороку, і щороку кияни чують обіцянки, що цей рік останній, таке їм обіцяли всі мери і, швидше за все, так і будуть обіцяти. Вчора підтвердилася інформація, що в найближчі дні в Києві буде відключена гаряча вода у всіх районах без жодного винятку.

Як заявив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький, основною причиною такого кардинального відключення київських будинків від гарячої води є дуже складна ситуація з поставками газу. У розпорядженні Києва зараз є 1 мільярд 200 мільйонів кубометрів газу, коли для комфортного і спокійного опалювального сезону столиці необхідно більше 2 мільярдів кубометрів газу. Київська влада зараз активно шукає альтернативні джерела енергії для підготовки до опалювального сезону. Звичайно, для киян, швидше за все, найпростішим виходом буде придбати і встановити бойлер, але чекати поки нагріється вода взимку, не дуже то й хочеться.

Читайте також:  Ігнат покидає посаду спікера Повітряних сил, – командувач ПС

Основною причиною відключення гарячої води в Києві є проблема забезпечення країни природним газом, і так як ця проблема скоріш за все не буде вирішена до початку опалювального сезону, то перед новою київською адміністрацією постає серйозне завдання про забезпечення киян теплом на осінньо-зимовий період. Виходячи з цього, на нараді Київської міськради обговорювалися можливі варіанти економії тепла та застосування технологій енергозбереження. Як варіант було запропоновано встановити модульні котельні, які використовують пелети для генерації тепла. За інформацією фахівців, пелети виготовляють з тирси, стружки, відходів сільського господарства, і вони мають високу тепловіддачу. Вартість такої енергії буде нижчою за ту, яка виробляється з використанням природного газу. Ще одним методом зниження споживання природного газу, запропонованим на нараді в КМДА, є використання спеціальних установок, які контролюють температуру повітря навколишнього природного середовища і температуру в опалювальному приміщенні, і залежно від необхідності допомагають економити енергоносії. Але найбільший мінус запропонованих варіантів – їх вартість, котельні і спеціальні установки контролю температури коштують пристойних грошей, а враховуючи, що їх треба буде регулярно обслуговувати, то загальна сума проекту виростає в багато разів. Звичайно, це все одно дешевше ніж використовувати природний газ, і з часом витрати окупляться, але крім грошей потрібно час, а його до початку перших холодів залишилося не так вже й багато.

Читайте також:  210 років від народження Тараса Шевченка: цікаві факти про Пророка

За словами Дмитра Новицького, киянам найвірогідніше вже не слід чекати гарячої води цього літа, але КМДА зробить все, щоб до перших чисел вересня в кожному київському будинку була гаряча вода. Таким чином, чиновник дав зрозуміти, що основна мета київської адміністрації – це прийдешній опалювальний сезон, і всі зусилля будуть докладені для його своєчасного старту.

Читайте також: