fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Українські війська відрізали сепаратистам всі шляхи втечі в Росію

 За 24-25 липня сили АТО значно просунулися вглиб окупованих проросійськими сепаратистами територій. Завдяки відволікаючому удару в напрямку Шахтарськ – Торез – Сніжне, силам АТО вдалося повністю заблокувати Горлівку і закріпитися в Дебальцеве. Завдяки вдалим маневрам українським військовим вдалося взяти кільце в Горлівку і ввійти в Шахтарськ.

 Все йде до того, що при належному ступені організації та належній підтримці, українські війська зможуть незабаром очистити Горлівку і прилеглі райони. Після зачистки Горлівки сили АТО, швидше за все, почнуть наступ у бік Єнакієве, для того щоб зімкнути кільце навколо вотчини екс-президента Януковича і таким чином об’єднатися з іншими українськими підрозділами, які зараз оточили Шахтарськ. За словами представника штабу АТО, саме Шахтарськ і Горлівка є ключовими цілями на даний момент, захоплення Шахтарська дозволить відрізати сепаратистам останній можливий шлях до відступу в Росію, а контроль над Горлівкою відкриє плацдарм для повного оточення Донецька. Також сьогодні стало відомо, що сили АТО увійшли в Лисичанськ і Торез.

 Ситуація на кордоні поки без якихось кардинальних змін. Кілька груп АТО змогли отримати провізію і боєприпаси, але більшість українських сил, які захищають кордон, перебувають у важкому становищі і відрізані від поставок. Кілька дивізій української армії потрапили в якісь «лещата» між силами сепаратистів і російськими військами, ситуація складна тим, що з боку Росії вже ведеться вогонь з важкої артилерії по позиціях українських військових. За вже підтвердженою інформацією, в неділю більше 40 бійців 51-ї механізованої бригади покинули позиції на кордоні і відійшли на територію РФ. Чому українські військові так вчинили, точно невідомо, за однією версією, вони були відтіснені сепаратистами і були змушені відступити через брак озброєння, за іншою – бійці були взяті в полон. Про можливість дезертирства даних теж немає, у МВС повідомили, що зараз перевіряють всю наявну інформацію.

 Скільки ще триватиме активна стадія АТО, точно невідомо, але вже зараз військові скаржаться на брак озброєння і припасів, благо сепаратисти, відступаючи, залишають за собою зброю і провізію, яку вони отримали з Росії. Також стало відомо, що при відступах проросійські бойовики мінують стратегічні будівлі в містах, дуже часто мінують соціальну інфраструктуру: школи, дитячі садки, лікарні, центральні автошляхи. Через це повна зачистка будь-якого населеного пункту займає від одного тижня до одного місяця, і навіть так не можна дати 100 % гарантію безпеки мирних жителів.

Читайте також: