fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Бойовики просять у РФ фосфорні снаряди для своїх установок “Град” – МВС

 Міністерство внутрішніх справ України отримало неспростовні докази цього факту і готовий передати їх міжнародним організаціям. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає УНН.

 "Близько місяця тому в російських ЗМІ, що підтримують терористичні організації ЛНР і ДНР, з’явилися звинувачення на адресу українських військових у нібито застосуванні фосфорних боєприпасів проти мирного населення. Як завжди як докази наводилися "свідчення очевидців", які неможливо перевірити через відсутність самих очевидців.

 Зараз МВС отримало неспростовні докази того факту, що терористичні організації ЛНР і ДНР ведуть переговори про отримання з Росії партії фосфорних боєприпасів для використання в установках залпового вогню "Град". Не виключено, що терористи мають намір використовувати фосфорні боєприпаси для обстрілу мирних жителів з ​​метою звинуватити в їх болісній загибелі українську армію. Ці докази будуть найближчим часом передані до Ради Безпеки ООН і ОБСЄ для фіксації чергового факту прямої підтримки терористів з боку Російської Федерації, оскільки фосфорні боєприпаси для установок залпового вогню в будь-якому магазині не купиш.

 МВС попереджає, що використання фосфорних боєприпасів, заборонених Міжнародними конвенціями, неприпустиме, а особи, причетні до завезення на територію України та використання їх проти мирних жителів і українських військових, будуть засуджені судом до довічних термінів позбавлення волі", – зазначив Антон Геращенко.

 Довідка: Боєприпаси, що містять білий фосфор, поширюють запальну речовину, температура горіння якої перевищує 800 ° C, на значній території, площа якої може досягати кількох сотень квадратних метрів. Горіння продовжується доти, доки весь фосфор не вигорить або поки не припиниться доступ кисню. Така зброя може викликати особливо тяжкі і болісні каліцтва або спровокувати повільну і дуже болісну смерть. Використання фосфорних боєприпасів заборонено Протоколом III до Конвенції про заборону або обмеження конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію. СРСР (а значить і Російська Федерація як правонаступник Радянського Союзу) приєднався до цієї Конвенції в 1983 році. Однак на складах в РФ досі зберігаються мільйони одиниць неутилізованих фосфорних боєприпасів для артилерії та систем залпового вогню.

 Джерело: УНН

Читайте також: