Помер екс-президент Грузії Едуард Шеварднадзе

У Тбілісі на 87-му році життя помер колишній президент Грузії, екс-глава МЗС СРСР Едуард Шеварднадзе. Про це повідомили в прес-службі політика, передає радіостанція «Ехо Москви». Інформацію про смерть політика підтвердили також в МЗС Грузії, зазначивши, що смерть настала в понеділок, 7 липня, о 12 ранку за місцевим часом. Де і коли відбудуться похорони Едуарда Шеварднадзе, поки не повідомляється.

Едуард Шеварнадзе народився в 1928 році в селі Маматов Ланчхутського району Грузії. Вже наприкінці 1940-х років він почав робити кар’єру по комсомольській лінії. У 1951 році закінчив партійну школу ЦК Компартії Грузії. У 1959 році отримав диплом Кутаїського педагогічного інституту за спеціальністю «історія». На початку 1960-х Едуард Шеварднадзе почав успішно робити партійну кар’єру. Він пройшов шлях від комсомольського функціонера до поста першого секретаря ЦК Компартії Грузії.

Related Post

Одного разу Едуард Шеварднадзе своїми заявами про необхідність боротися з корупцією і тіньовою економікою звернув на себе увагу давнього партійного знайомого Михайла Горбачова. Той, будучи президентом, запросив Едуарда Шеварднадзе до Москви і запропонував очолити МЗС СРСР. В історію СРСР Едуард Шеварднадзе увійшов як політик, який зумів нормалізувати відносини з США, врегулювати військовий конфлікт в Афганістані. Крім того, Едуард Шеварднадзе уклав цілий ряд угод про скорочення ядерної зброї.

Наприкінці 1990 року з трибуни з’їзду народних депутатів Едуард Шеварднадзе несподівано заявив про настання диктатури і пішов у відставку.

Leave a Comment