fbpx
Освіта

Цього року ЗНО показало дуже низький рівень знань абітурієнтів

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук заявив, що цього року абітурієнти показали дуже слабкі результати при здачі ЗНО. У зв’язку з цим, а також враховуючи безліч інших причин, фахівці закликають до масштабних реформ у сфері освіти.

За словами Лікарчука, при досить високій явці, враження про рівень знань випускників склалося дуже сумне.

"Так, 43 % абітурієнтів не впоралися з тестом з математики, при цьому тест був середнього рівня складності. Ще гірше – з фізикою. У нас немає жодного абітурієнта, який відповів би правильно на всі питання з цього предмету. Тільки один з 80 тис. абітурієнтів набрав 200 балів з ​​біології", – зазначив директор Українського центру оцінювання якості освіти.

Він констатував, що з гуманітарних предметів ситуація не краща. "З 130 тис. абітурієнтів, які здавали історію, правильно на всі питання тесту відповіли тільки чотири людини, а 25 % абітурієнтів навіть не стали писати творче завдання з англійської мови", – додав Лікарчук.

Голова центру додав, що загальні дані ЗНО не аналізувалися на офіційному рівні з 2008 року, і немає впевненості, що аналіз результатів буде зараз прийнятий до уваги українським парламентом і урядом, а значить, як і раніше не буде реальних реформ у системі загальної середньої освіти.

Лікарчук заявив також і про те, що вимагають якісного аналізу підручники, навчальні плани, склад педагогів, рівень освіти в селі та місті.

Читайте також: