fbpx
Економіка

У МВФ попередили, що конфлікт з Україною дорого обійдеться економіці РФ

Продовжуючи конфліктувати з сусідньою Україною, Російська Федерація може ще сильніше постраждати в економічному плані. Такі прогнози опублікували в МВФ. Зокрема, Фонд оприлюднив спеціальний звіт щодо російської економіки.

У МВФ сказали, що наслідками стануть зниження впевненості в перспективах російської економіки, а також охолодження інвесторів до Російської Федерації. Крім того, експерти прогнозують відтік капіталу, падіння споживчих витрат і стрімке ослаблення російської валюти. За прогнозами МВФ, в 2014 році відтік капіталу з економіки РФ може перевищити позначку в 100 мільярдів доларів.

Робочий прогноз щодо російської економіки на 2014 рік – відтік у розмірі 85-90 мільярдів доларів. Таку думку висловила керівник ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна. Свої коментарі дав і міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв. За його словами, відтік капіталу з Росії знизиться тільки в 2015 році. Вже в 2016 році інвестори можуть повернутися до Росії, упевнений міністр.

У МВФ кажуть, що зростання ВВП Росії в 2014 році може сповільнитися до рівня 0,2 %. У прогнозі Мінекономрозвитку РФ значиться 0,5 %. Також є є ймовірність спаду і рецесії економіки. Проте вже в 2015 році прогнозується слабке відновлення зростання економіки РФ (до 1 %). За словами експертів, ризик додаткових санкцій проти Кремля збільшив невизначеність для бізнесу, а також негативно впливає на інвестиції.

Фонд попереджає, що будь-які геополітичні ризики призведуть до зниження якості активів і рентабельності банків. У МВФ пояснили, що нові санкції щодо російської енергетики і фінансового сектора можуть зупинити інтеграцію держави з світовою економікою.

Варто відзначити, що в даний момент представники МВФ знаходяться в Україні. Сторони обговорюють питання кредитування української економіки.

Читайте також: