fbpx
Політика

Путін боїться стабільної України – МЗС Швеції

 Глава зовнішньополітичного відомства Швеції Карл Більдт вважає, що стабільна Україна – це найбільший страх президента Російської Федерації Володимира Путіна.

За його словами, ситуація в Україні зараз дуже напружена. Як зізнався міністр, він украй стурбований тим, що з боку Росії в Україну продовжують проникати терористи і зброя. При цьому Карл Більдт зазначив, що також не можна забувати і про пропаганду з боку Російської Федерації.

«Все це робить і без того не просту ситуацію вибухонебезпечною», – сказав чиновник.

Водночас Карл Більдт вважає, що мирний план, представлений президентом України Петром Порошенком, дійсно може створити передумови для встановлення миру. Однак, як сказав міністр, цього можна буде досягти лише за умови, що Росія цей план підтримає.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

«Все залежить від того, чи буде відновлено контроль на кордоні. Москва могла б з легкістю вирішити питання з проникненням терористів в Україну – головне, щоб цього захотів Путін», – підкреслив глава МЗС Швеції.

Карл Більдт також зізнався, що не вважає, що проти Росії на даний момент були введені якісь справжні санкції, проте, як він зазначив, заборона на в’їзд деяким людям і закриття їх рахунків – вже завдали серйозного удару по російській економіці.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

«Вже зараз спостерігається відтік капіталу з Росії. Розумні люди залишають країну. Іноземні інвестиції практично відсутні. Ми робимо ставку не на безпосередній, різкий ефект, а на наслідки у середньостроковій і довгостроковій перспективі, які вже зараз змушують Кремль панікувати», – заявив міністр.

На його думку, найбільше значення мають не санкції, які вводять проти Росії, а допомога, яку надають Україні. Він упевнений, що якщо Європі вдасться допомогти Україні в просуванні шляхом до економічних реформ і демократії, то це буде краще за будь-які санкції.

Читайте також: