fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Ситуація на сході України. Сепаратисти намагаються вивезти українських дітей до Росії, – Лутковська

Представники так званої «Донецької народної республіки» знову роблять спроби вивезти українських дітей на територію Російської Федерації (РФ). Про це стало відомо з повідомлення прес-служби Валерії Лутковської, уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«В останні дні на сході України почастішали випадки, коли представники самопроголошеної "Донецької народної республіки" під приводом оздоровлення намагаються вивезти українських дітей з території країни», – сказала Валерія Лутковська.

Як стверджує омбудсмен, в першу чергу йдеться про дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Крім того, у Лутковської є інформація про підготовлювану спробу вивозу дітей в РФ з боку сепаратистів, які орудують на території Донбасу.

Лутковська пояснила, що сепаратисти хочуть незаконно перемістити дітей-сиріт з Донецька, Краматорська, Горлівки і Єнакієве (всі – Донецька область). Лутковська сказала, що протягом останніх декількох днів група озброєних осіб заволоділа списками дітей-сиріт, які знаходяться під опікою жителів у зазначених населених пунктах.

Крім того, Лутковська звернулася і до своєї колеги – уповноваженого з прав людини в Росії – з проханням не допустити порушення прав українських дітей і міжнародного права у сфері захисту прав дитини. З аналогічним проханням омбудсмен звернулася і до керівника прикордонної служби ФСБ РФ.

Лутковська звернулася і до опікунів дітей, попросивши вжити всіх можливих заходів щодо захисту прав та інтересів своїх підопічних.

Раніше повідомлялося, що 12 червня 2014 року озброєні сепаратисти з «Донецької народної республіки» перехопили автобус з дітьми, який прямував зі Сніжного. Зокрема, сепаратисти доставили захоплених дітей на кордон з Росією.

Читайте також: