fbpx
Економіка

Російський «Газпром» зірвав переговори з Україною – «Нафтогаз»

Переговори щодо врегулювання питання поставок російського природного газу в Україну виявилися безрезультатними. Причиною для цього стала «раптова відмова російської сторони від плану, який був узгоджений на тристоронніх переговорах з ЄС». Таку думку висловили представники українського «Нафтогазу».

« 9 червня 2014 року російська сторона знову запропонувала повернутися до механізму щодо формування ціни в односторонньому порядку», – заявили в компанії.

Зокрема, уряд РФ захотів регулювати експортне мито на природний газ, який російський «Газпром» транспортує в Україну. У «Нафтогазі» стверджують, що така пропозиція Кремля прямо суперечить всім домовленостям, досягнутим раніше. В українській компанії нагадали, що відмова від механізмів одностороннього регулювання цін на блакитне паливо була принциповою позицією «Нафтогазу» і офіційного Києва протягом переговорів.

«Таким чином, представники російської сторони свідомо запропонували неприйнятний варіант для врегулювання спору, саме тому "Нафтогаз"заявляє про навмисний зрив домовленостей з "Газпромом"», – сказано в повідомленні.

У НАК «Нафтоназ» додали, що російська сторона відмовилася розглядати і компромісний варіант. Йдеться про варіант, запропонований представниками Єврокомісії.

У «Нафтогазі» пояснили, що встановлення ринкової ціни – це взаємовигідне рішення для обох компаній. У такому разі українська сторона буде імпортувати великі обсяги російського газу, щоб задовольняти потреби широкого кола своїх споживачів. У свою чергу, це призведе до максимізації прибутку російського «Газпрому».

Нагадаємо, що раніше Україна відмовилася від знижки на російський газ в 100 доларів.

Читайте також: