fbpx
Економіка

НБУ заборонить достроково знімати депозити

НБУ має намір провести ряд реформ у фінансовій системі країни, зокрема, регулятор планує ввести заборону на дострокове зняття депозитів і, одночасно, підвищити вимоги до акціонерів банків і капіталів фінансових установ.

Як вказується в "Концепції реформи банківської системи України до 2020 року", Нацбанк України планує в чотири рази збільшити вимоги до розміру мінімального регулятивного капіталу банків. До 2018 року від уже діючих банків збираються вимагати наростити свої капітали до 500 мільйонів гривень. Для створюваних фінустанов це вимога запроваджується вже з наступного року. До 2020 року всі банки в Україні повинні будуть наростити капітал до 750 мільйонів гривень.

Як відомо, поки власникам українських банків для отримання дозволу на діяльність досить вкласти в них 120 мільйонів гривень, однак, навіть це правило виконується не всіма. Так, за даними регулятора, на 1 квітня цього року цю вимогу по капіталізації не виконали 27 банків.

До слова, умову про півмільярдний капітал зараз змогли б виконати лише 51 банк із 181 діючих, а про капітал в 750 мільйонів гривень і того менше – 31.

Змушуючи власників банків збільшувати капіталізацію своїх структур, НБУ буде наполягати на скороченні їх кредитних ризиків. Якщо зараз фінустановам дозволяється надавати в одні руки (на одну структуру) фінансування не більше 25 % розміру капіталу, то до 2020 планку знизять до 15 %.

Водночас, чиновники поки не мають наміру посилювати вимогу щодо кредитування акціонерів банків, яким і далі буде дозволено отримувати до 5 % капіталу своїх фінустанов.

Читайте також: