fbpx
Економіка

Ігор Швайка: «Жити в українському селі стане модно»

Міністр агрополітики України Ігор Швайка стверджує, що жити в селі в даний час перспективніше, ніж у місті. Саме тому держава повинна підтримувати людей, які хочуть жити в сільській місцевості.

"В ідеалі адаптація до сільського життя повинна відбуватися так: приїхала людина в общину, сказала, що йому потрібна ділянка землі, до цього в держзембанк його поінформували, де є такі наділи. У сільраді згодні виділити землю, але на умовах – ти живеш в селі; твої діти ходять у сільську школу; сім’я є учасником місцевої соцінфраструктури", – заявив Ігор Швайка.

За його словами, вже найближчим часом, якщо вдасться вирішити земельні питання, жити в українському селі стане модно.

"Люди втомилися від шаленого ритму життя в містах, від загазованості і стресів. Інша справа – будиночок в селі. Вийшов вранці на ганок, свіже повітря, випив парного молочка – ось воно просте людське щастя. І багато українців це розуміють: є художники, які переїжджають в занедбані хутора, а є люди, які хочуть з нуля навчитися фермерству, – зазначив Швайка.

У зв’язку з цим міністр зараз працює над запуском проекту "сімейне фермерство ", завдяки якому всі бажаючі українці зможуть навчаться азам фермерства. Для розвитку цього проекту на базі Укрдержфонду підтримки фермерських господарств буде створена мережева структура – сільськогосподарські консультаційні центри, де б людей навчили, як ростити зерно, як створювати ферму, куди продавати молоко.

"Це може бути цікаво не тільки втомленим від суєти городянам, а й вихідцям з села, яких мама виховувала і говорила: їдь у місто – виб’єшся в люди. Але вдома все одно краще", – додав Ігор Швайка.

Читайте також: